InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European cere masuri urgente pentru reducerea risipei de alimente in UE

23.01.2012
 

Anual, in gospodăriile, supermarketurile, restaurantele și de-a lungul rețelelor alimentare de la producător la consumator in UE sunt irosite pană la 50% din alimentele consumabile și sănătoase, in vreme ce 79 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane iși primesc mancarea de la asociații caritabile. Parlamentul a cerut, intr-o rezoluție adoptată in19 ian 2012, luarea unor masuri urgente pentru a injumătăți pană in 2025 risipa de alimente și a permite accesul la hrană pentru cetățenii europeni cu mijloace modeste.
Deoarece alimentele sunt irosite in toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori și consumatori, deputații europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european și național, pentru a imbunătăți eficiența lanțurilor de furnizare și consum a alimentelor, pentru fiecare sector și a aborda de urgență problema risipei de alimente. Dacă nu se acționează acum, risipa de alimente va crește cu 40% pană in 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.
"Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte răspandit in UE, dar nu a beneficiat de atenția cuvenită pană acum. Acest raport reprezintă un pas calitativ inainte, mingea aflandu-se acum in curtea Comisiei. Nu așteptăm decat o strategie convingătoare care va obliga cele 27 de state membre să abordeze in mod sistematic această problemă", a declarat raportorul Salvatore Caronna (S&D, IT) inaintea votului.
Educație mai bună pentru a evita risipa
Pentru a reduce drastic pană in 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atat la nivel european, cat și național, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor, spune rezoluția. Statele Membre vor trebui să introducă cursuri in unitățile de invățămant, care să explice cum trebuie păstrate, gătite și aruncate la gunoi alimentele și, de asemenea, să facă schimb de experiență in acest sens. Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilității in domeniul resurselor de hrană, deputații europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat "An european impotriva risipei alimentelor".
Etichetarea și impachetarea corespunzătoare
Pentru evitarea situațiilor in care cei care vand alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescand astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menționarea pe ambalaj a datei pană la care alimentul poate fi vandut (data limită de vanzare) și a datei pană la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezoluției.

In plus, aceasta cere Comisiei Europene și Statelor Membre să se asigure in primul rand că, in randul consumatorilor, există ințelegerea a ceea ce inseamnă etichetarea folosită in acest moment in Uniunea Europeană, cum ar fi cea referitoare la calitate "recomandat inainte de data..." și cea referitoare la siguranța alimentară "utilizați inainte de data...".

Pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantitățile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gama variata de dimensiuni și să fie astfel concepute incat să păstreze cat mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirării și produsele alimentele deteriorate trebuie vandute cu preț redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiași, spun deputatei europeni.
Instituțiile publice ar trebui să utilizeze servicii de catering de la firme responsabile
Regulile de licitație publică pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel incat să includă condiția ca, ori de cate ori este posibil, contractele să fie oferite firmelor care folosesc produse locale și donează sau redistribuie, gratuit, mancarea rămasă către cei nevoiași sau către băncile de alimente, in loc să o arunce pur și simplu.

Măsurile de sprijin la nivel european, cum ar fi distribuirea de alimente populației defavorizate, sau programele care incurajează consumul de fructe și lapte in școli, trebuie să fie adaptate astfel incat să asigure evitarea risipei, mai precizează rezoluția.

Deputații europeni au apreciat inițiativele existente in unele state membre, de a recupera alimentele nevandute și de a le oferi celor nevoiași și au invitat distribuitorii să ia parte la astfel de programe.
Cifre reflectand risipa de alimente
Risipa de alimente in UE in momentul de față: 89 de milioane de kilograme pe an (respectiv 179 Kg pe cap de locuitor)
Previziunile pentru 2020 (dacă nu se iau masuri imediate): 128 milioane de tone (adică o creștere de 40%)
Responsabilitate pentru risipa de alimente:

- gospodării: 42% (din care 60% este evitabilă)
- producători: 39%
- distribuitori: 5%
- sectorul catering: 14%

(sursa: Comisia Europeană)