InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European a respins definitiv tratatul ACTA

04.07.2012
 

Parlamentul European (PE) a respins in mod definitiv tratatul ACTA, anuland astfel posibilitatea ca Uniunea Europeana (UE) sa ratifice acest acord international controversat care, in opinia criticilor sai, ameninta libertatile individuale, in special cele legate de Internet
PE a respins textul cu 478 la 39 de voturi, in conditiile in care 165 de eurodeputati s-au abtinut. El a dezavuat in acest fel Comisia Europeana (CE), care dorea semnarea acestui text in numele apararii intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei si contrafacerii.
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA avea rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.
ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet.
Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor.
Mai multe state europene, printre care si Romania, au contestat acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.
Sursa:PE