InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European a aprobat legislatia privind amenajarea spatiului maritim

23.04.2014
 

Parlamentul European a aprobat o directiva pentru amenajarea spatiului maritim, care ar trebui sa ajute statele membre sa elaboreze planuri pentru a coordona mai bine diferitele activitati care se desfasoara pe mare, garantand ca acestea sunt cat mai eficiente si mai sustenabile cu putinta. In zonele maritime si de coasta, numeroase activitati concureaza pentru acelasi spatiu si aceleasi resurse: locurile de pescuit, fermele de acvacultura si zonele marine protejate se afla alaturi de infrastructurile maritime, cum ar fi cablurile, conductele, culoarele navigabile si instalatiile petroliere, de gaze si eoliene. Noua directiva va contribui la evitarea eventualelor conflicte intre aceste utilizari diferite si va crea un mediu stabil si atractiv pentru investitori, contribuind astfel la o crestere economica durabila.

Cererea din ce in ce mai mare de spatiu maritim pentru activitati noi, de la cele legate de sursele regenerabile de energie pana la cele privind instalatiile de acvacultura, impune o planificare mai buna si mai coerenta a activitatilor maritime pe mare. Directiva stabileste cerinte minime pentru elaborarea planurilor de amenajare a spatiului maritim national. Aceste planuri vor identifica toate activitatile umane existente, tinand seama de interactiunile dintre uscat si mare, precum si cea mai eficienta modalitate de a le gestiona. Deoarece multe dintre activitati se desfasoara in afara frontierelor nationale, directiva va ajuta statele membre sa coopereze mai bine.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, dna Maria Damanaki, si comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, au declarat: "Votul de astazi din Parlamentul European este un pas important in crearea unor noi oportunitati de crestere economica in toate sectoarele maritime, printr-o mai buna gestionare a marilor noastre si prin asigurarea durabilitatii acestora. Numai prin coordonarea diverselor activitati care au loc in marile noastre vom putea face accesul la spatiul maritim mai previzibil pentru investitori si vom putea totodata reduce impactul activitatilor maritime asupra mediului."

Context

Amenajarea spatiului maritim constituie una dintre pietrele de temelie ale strategiei Comisiei privind "cresterea albastra" si ale politicii maritime integrate a UE. Aceasta permite o mai buna intelegere a distribuirii resurselor marine si ofera investitorilor o mai mare certitudine cu privire la dezvoltarea economica potentiala. Prin amenajarea spatiului maritim, operatorii vor sti ce, unde si perioada de timp in care o activitate poate avea loc. De asemenea, amenajarea spatiului maritim va elimina reglementarea excesiva si complexitatea administrativa existenta. De pilda, in unele tari, pentru obtinerea unui permis pentru un sit de acvacultura in larg trebuie contactate pana la noua agentii executive. O mai buna coordonare va accelera procedurile, fapt care va aduce beneficii economice. De exemplu, prin castigarea a 1, 2 sau 3 ani pentru investitiile in energii regenerabile si acvacultura in larg, ar putea fi generate castiguri economice de 60 pana la peste 600 de milioane EUR pana in 2020.

Amenajarea spatiului maritim va contribui, de asemenea, la o punere in aplicare mai eficienta a legislatiei UE in domeniul mediului in apele marine si va ajuta statele membre sa atinga o stare ecologica buna a apelor lor pana in 2020. Aceasta ar trebui sa contribuie la stabilirea de retele coerente de zone marine protejate, pentru care cooperarea privind planificarea transfrontaliera este esentiala si sa asigure participarea tuturor partilor interesate la procesul de planificare.

Urmatoarele etape

Dupa ce va fi adoptata de ministri, statele membre trebuie sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana in 2016 si sa desemneze autoritatea competenta responsabila cu punerea in aplicare a amenajarii spatiului maritim. De asemenea, statele membre trebuie sa isi elaboreze propriile planuri nationale de amenajare a spatiului maritim pana in 2021. Statele membre au libertatea de a adapta continutul planurilor si al strategiilor la prioritatile lor economice, sociale si de mediu specifice si la obiectivele lor nationale de politica sectoriala si la traditiile lor juridice, dar trebuie sa respecte cerintele minime ale directivei.

 

Sursa:CE