InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European doreste interzicerea clonarii animalelor pentru lantul alimentar

07.09.2015
 

O propunere de lege sustinuta de comisiile pentru mediu si agricultura in iunie va fi dezbatuta si votata in plen pe 8 septembrie 2015.

 

Raportorii sustin interzicerea clonarii pentru lantul alimentar si vor sa adauge conditii referitoare la descendentii animalelor clonate si comercializarea produselor provenind din tarile terte.

 

Produsele alimentare provenite de la animalele clonate sau de la descendentii acestora trebuie suprimate de pe piata alimentara UE, spune raportul parlamentar. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a confirmat ca exista ingrijorari legate de sanatatea animalelor asociate cu tehnologia de clonare. In acest context, este necesara trasabilitatea obligatorie.

 

In momentul de fata, in UE, comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate necesita o aprobare prealabila, bazata pe o evaluare a sigurantei alimentare, facuta de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

 

"De la inceput ne-am bazat activitatea pe doua chestiuni: protectia sanatatii cetatenilor si consumatorilor europeni si a animalelor. Am exclus posibilitatea generalizarii clonarii animalelor in UE. Suntem constienti de faptul ca in unele tari terte cu care UE are relatii comerciale clonarea animalelor si comercializarea produselor provenite de la descendentii acestora nu este neobisnuita", a spus raportoarea Giulia Moi (EFDD) de la comisia pentru agricultura.

 

"Din cauza efectelor negative asupra sanatatii animalelor, clonarea pentru alimentatie este respinsa de marea majoritate a consumatorilor. In plus, nu avem nevoie de clonare pentru a asigura aprovizionarea cu carne in UE. Interzicerea clonarii tine de valorile si principiile UE", a spus raportoarea de la comisia pentru mediu, Renate Sommer (PPE).

 

Clonarea nu va fi interzisa in scopuri stiintifice si nici pentru conservarea speciilor pe cale de disparitie.

 

 

Sursa:PE