InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European cere stoparea evitarii platii impozitelor pe profit

08.06.2016
 

Propunerea Comisiei de directiva privind combaterea evitarii platii impozitelor a fost salutata de Parlament in rezolutia votata miercuri, 8.06.2016. Deputatii au cerut, cu toate acestea, limite mai stricte pentru deducerile din plata dobanzii si reguli mai drastice privind veniturile din strainatate.

 

Ei au cerut si mai multa transparenta din partea fondurilor si fundatiilor, reguli comune pentru reducerile fiscale de tip "patent" pentru castigurile din drepturi de proprietate intelectuala.

 

Deputatii cer si o lista neagra a UE pentru paradisele fiscale si sanctiuni impotriva jurisdictiilor care nu coopereaza.

 

Directiva privind evitarea platii impozitelor reflecta planul de actiune al OECD pentru a limita erodarea bazei de impozitare si mutarea profitului (BEPS), urmand recomandarile Parlamentului din noiembrie (raportul TAXE1) si decembrie (recomandari legale elaborate de raportorii Parlamentului Dodds si Niedermayer) anul trecut.


Propunerea se bazeaza pe principiul conform caruia taxele trebuie platite acolo unde se face profitul si include masurile obligatorii din punct de vedere legal pentru a bloca metodele cele mai utilizate de companii pentru a evita plata taxelor. Textul propune si definitii comune pentru termeni cum ar fi "rezidenta permanenta", "paradis fiscal", "substanta minima economica", "preturile de transfer", "costuri pentru drepturi de autor", "patente", "companii de tip cutie postala" si alti termeni care au fost pana acum deschisi pentru interpretari.


Clauza privind transferurile


Deputatii sunt mai ambitiosi decat Comisia in ceea ce priveste "regula transferului" pentru castigurile taxate intr-o tara din afara UE si apoi transferate catre un stat membru UE. Acest asa-numit "venit din strainatate" este adesea exceptat de la taxare, pentru a evita dubla impozitare. Deputatii sunt in favoarea stabilirii unei rate minime de 15%, de exemplu daca venitu a fost taxat la o rata mai mica in afara UE, atunci trebuie platita diferenta.


Printre alte recomandari se regasesc si urmatoarele:

 

-·     - limitarea deductibilitatii costurilor excesive de imprumut la pana la 20% din castigurile contribuabililor sau pana la suma de 2 mil euro, oricare este mai mare

 

-·       -  elaborarea unei "liste negre" exhaustive a paradiselor fiscale, inclusiv tarile din UE, completata de o lista cu sanctiuni pentru jurisdictiile care nu coopereaza si cu institutiile financiare care opereaza in paradisele fiscal

 - -     interzicerea utilizarii companiilor de tip cutie postala

 

  • - introducerea rapida a unei baze consolidate comune pentru impozitul pe profit

 

  • -cresterea transparentei fondurilor si fundatiilor

 

  • - introducerea unei metode comune de calcul a ratei efective pentru impozitul pe profit in fiecare stat membru, pentru a permite comparatii in UE

 

  • -un mecanism de rezolvare a conflictelor transfrontaliere in domeniul fiscal, cu reguli si calendare mai clare, urmand a fi introdus pana in ianuarie 2017

 

  • -crearea unui numar armonizat, comun pentru identificarea contribuabililor europeni care sa fie baza pentru schimbul automat de informatii intre administratiile fiscale din statele membre.


Aceasta propunere este pentru o directiva a Consiliului, asupra careia statele membre trebuie sa fie de acord in unanimitate.

 

 

Sursa:Parlamentul European