InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parchetul european

23.07.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Parchetul European, noua instituţie a UE va investiga infracţiunile care afectează bugetul UE şi ii va trimite pe suspecţi in faţa instanţelor naţionale.

Anual, bugetul UE suferă pierderi de peste 500 de milioane de euro din cauza fraudei. Comisia Europeană propune crearea unui Parchet European a cărui misiune fi va aceea de a nu-i lăsa pe infractorii care fură din banii contribuabililor să rămană nepedepsiţi.

Acţionand ca instituţie independentă, noul Parchet English va reprezenta puntea de legătură intre sistemele penale ale statelor membre, ale căror competenţe se opresc la frontierele naţionale, organismele Uniunii neputand efectua anchete penale.

Parchetul European va fi integrat in sistemele judiciare naţionale: cercetările şu urmăririle penale vor fi efectuate de procurori europeni care vor acţiona la nivelul ţărilor UE. Aceştia vor colabora cu personalul naţional şi vor aplica legislaţia naţională. Un singur procuror general se va asigura că toţi procurorii au aceeaşi abordare in toate ţările.

Cum intreaga structură va utiliza resursele existente, costurile suplimentare vor fi foarte reduse.

Instanţele naţionale vor efectua controlul judiciar, ceea ce inseamnă că hotărarile Parchetului European vor putea fi contestate in faţa lor.

In acelaşi timp, cei acuzaţi de fraudarea bugetului UE vor beneficia de mai multe drepturi procedurale, inclusiv de dreptul la interpretare şi traducere, dreptul de acces la dosar şi dreptul la un avocat. Comisia propune şi ca unele drepturi care sunt garantate deja in unele ţări să fie extinse: dreptul de a păstra tăcerea şi de a fi prezumat nevinovat, dreptul la asistenţă juridică, dreptul de a prezenta probe şi dreptul la audierea martorilor.

UE dispune deja de un Oficiu de Luptă Antifraudă (OLAF). După instituirea Parchetului European şi odată ce acesta va incepe să fie operaţional, OLAF nu va mai efectua investigaţii administrative in cazurile de fraudă sau alte infracţiuni care afectează interesele financiare ale UE. El va continua să cerceteze alte nereguli, inclusiv abaterile grave, fără impact financiar, comise de personalul UE.

Propunerile vor fi supuse dezbaterii in Parlamentul European şi in guvernele naţionale. In baza acordurilor anterioare, Danemarca nu va participa la Parchetul European, in timp ce Regatul Unit şi Irlanda trebuie să işi exprime in mod expres opţiunea de a participa. In cazul in care nu toate ţările vor dori să se alăture noii instituţii, ea va putea fi creată dintr-un grup de cel puţin 9 ţări.