InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

PE: masuri impotriva pungilor de plastic poluante

22.04.2014
 

Statele membre vor fi obligate sa reduca utilizarea pungilor de plastic obisnuite, care sunt cele mai poluante, cu cel putin 80% pana in 2019, conform propunerilor legislative adoptate de Parlamentul European. Deputatii recomanda utilizarea taxelor, a restrictiilor pe piata sau masurile de interzicere. Deseurile din pungi de plastic reprezinta o mare problema de mediu, intrucat acestea polueaza mai ales cursurile de apa si eco-sistemele acvatice.

"Deputatii au votat astazi pentru a intari in mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite sa reduca utilizarea pungilor de plastic si transformarea lor in deseuri, mai ales pentru a include tinte obligatorii de reducere la nivel european, precum si pentru a include cerinta ca pungile de plastic sa nu fie distribuite gratuit. Asa cum s-a demonstrat in unele state, reducerea semnificativa a consumului de pungi de plastic este realizabila printr-o politica coerenta. Eliminarea graduala de pe piata a acestor pungi este o solutie la indemana la problema deseurilor de plastic raspandinte in mediu", a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/EFA, DK), al carei raport a fost aprobat cu 539 voturi pentru, 51 impotriva si 72abtineri.

Tintele de reducere: 50% pana in 2017, 80% pana in 2019

Deputatii spun ca pungile usoare de plastic, mai subtiri de 50 de microni - marea majoritate a pungilor de plastic utilizate in UE avand aceste caracteristici - sunt mai putin reutilizabile decat modelele mai groase si devin mai usor gunoi. De asemenea, ele au o capacitate mai mare de a polua mediul.

Statele membre vor fi obligate sa injumatateasca, cel putin, consumul lor pana in 2017, si sa il reduca doi ani mai tarziu cu cel putin 80%. Ele vor putea utiliza masuri cum ar fi taxele, restrictiile pe piata sau interzicerile pentru a impiedica magazinele sa ofere pungi de plastic gratuit, cu exceptia celor foarte usoare, utilizate pentru a impacheta alimentele, cum ar fi carnea cruda, pestele, produsele lactate.

Pungile de plastic utilizate pentru a impacheta alimentele de tip fructe, legume si dulciuri ar trebui inlocuite pana in 2019 cu pungi din hartie reciclata sau biodegradabile si cu pungi care ar putea deveni compost. Cerintele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, spun deputatii.

Background

In 2010, fiecare cetatean UE a utilizat, estimativ, 198 de pungi de plastic, dintre care aproximativ 90% erau din cele usoare; acestea sunt reutilizate mai rar decat pungile mai groase si sunt mai pasibile sa devina deseu. Intr-un scenariu obisnuit, consumul de pungi de plastic este posibil sa continue sa creasca. Conform studiului de impact al Comisiei Europene, peste opt miliarde de pungi de plastic au devenit deseu in UE in 2010.

Ce urmeaza

Parlamentul a votat in prima lectura pentru a se asigura ca activitatea din acest mandat poate fi continuata de noul Parlament, ca baza pentru negocierile ulterioare cu statele membre.