InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

PE cere prelungirea ajutorului de stat pentru minele de carbune pana in 2018

24.11.2010
 

Inchiderea minelor neprofitabile nu va determina reducerea emisiilor de CO2, ci va avea consecinte sociale
serioase, de aceasta masura fiind afectate si minele din Valea Jiului. Rezolutia adoptata de Parlamentul European prelungeste termenul limita pentru operatiunile de subventionare a productiei de huila pana la 31 decembrie 2018. PE are doar o putere consultativa in acest caz.
Minele furnizeaza 5,1% din electricitatea Europei si se gasesc in principal in Regiunea Ruhr din Germania, nord-vestul Spaniei si Valea Jiului in Romania. Se estimeaza ca 100.000 de locuri de munca depind direct sau indirect de minerit. Exista mine si in Polonia, Republica Ceha si Regatul Unit, dar acestea sunt profitabile.
Europarlamentarii considera ca termenul propus de Comisia Europeana (1 octombrie 2014) este arbitrar. Termenul limita pentru inchiderea minelor trebuie sa asigure o solutie acceptabila din punct de vedere social, fara sa antreneze concedieri in masa in anumite state membre, se arata in textul adoptat de deputati.
Desi Parlamentul European are doar un rol consultativ in cadrul procedurii privind acest subiect, pozitia sa privind necesitatea extinderii termenului limita pentru acordarea ajutoarelor de stat este un semnal politic puternic pentru Consiliu.
Unitatile de producere a carbunelui trebuie inchise definitiv conform unui plan de inchidere, daca ele nu au devenit competitive inainte de termenul limita fixat si daca nevoile energetice ale Uniunii nu necesita mentinerea lor in functiune.
Membrii Parlamentului European propun de asemenea ca ajutorul de stat sa acopere costurile pentru cercetare si investitii tehnologice prevazute pentru a reduce emisiile poluante.
Raportul a fost adoptat cu 465 voturi pentru, 159 impotriva si 39 de abtineri.
Consiliul trebuie sa ia o decizie pe 10 decembrie privind adoptarea unui nou regulament, pentru a inlocui "regulamentul privind carbunele", care nu va mai fi valabil incepand cu 31 decembrie 2010.
Regulamentul propus ar permite statelor membre sa acorde un ajutor degresiv destinat sa acopere pierderile curente de productie, oricare nou ajutor in acest sector fiind conditionat de
prezentarea unui plan de inchidere definitiva. Acest ajutor ar trebui sa fie acordat in mod degresiv pentru o perioada maxima de 10 ani.
Europarlamentarul PPE Petru Luhan a declarat ca "Inchiderea imediata a minelor datorata sistarii subventiilor ar genera un flux de muncitori disponibilizati, care nu pot fi suficient de repede reincadrati in alte sectoare industriale si care prin urmare risca sa devina someri de lunga durata".
"Consider ca prin utilizarea fondurilor comunitare este nevoie de masuri imediate pentru recalificarea acestor persoane. Pana acest lucru se va face este absolut necesara prelungirea datei pana la care se va putea acorda ajutor de stat pentru inchiderea unitatilor productive cel putin pana in anul 2018. De asemenea stabilirea gradului de reducere a ajutorului de stat dupa o anumita perioada trebuie sa fie la latitudinea statului membru respectiv si nu trebuie sa fie conditionata de limite minime impuse" a declarat Petru Luhan in cadrul sedintei plenare a Parlamentului European.
Background
Carbunele
- SUA, China si India depind mult de carbune pentru energie
- 40% din energia din lume este produsa din carbune
- in UE procentul este de 28%, in scadere.
- Proportia carbunelui in productia de electricitate din Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila.

Sursa:www.euractiv.ro