InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Orientari pentru relansare economica in UE

09.06.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Recomandările pentru fiecare din cele 27 de ţări membre oferă orientări pentru elaborarea bugetelor naţionale şi a politicilor economice pentru anul 2011-2012.

Comisia a făcut recomandări cu privire la măsurile pe care fiecare ţară a UE ar trebui să le ia pentru a stimula creşterea economică, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a ţine finanţele publice sub control.

Recomandările vin in urma analizării de către Comisie a planurilor pe care guvernele le-au transmis la inceputul acestui an cu privire la modalităţile pe care le au in vedere pentru a indeplini obiectivele comune ale Uniunii.

In general, planurile naţionale reflectă priorităţile asupra cărora au convenit cele 27 de guverne. Dacă aceste planuri sunt puse in aplicare, UE ar putea atinge obiectivele in materie de emisii de gaze cu efect de seră, surse regenerabile de energie şi reducere a abandonului şcolar.

Totuşi, o parte din strategiile prezentate nu sunt pe măsura aşteptărilor şi trebuie să fie mai ambiţioase pentru a duce la indeplinirea obiectivelor. Altele nu oferă suficiente detalii cu privire la modalităţile concrete de realizare a obiectivelor comune.

Indeplinirea obiectivelor

Comisia Europeană le recomandă ţărilor membre, printre altele:

să depună mai multe eforturi pentru a indeplini obiectivele UE in materie de ocupare a forţei de muncă, cercetare şi dezvoltare, eficienţă energetică, invăţămant superior şi reducerea sărăciei
să caute soluţii pentru a reduce datoria publică şi diferenţa dintre cheltuieli şi incasări, astfel incat bugetele naţionale să se conformeze obiectivelor stabilite la nivelul UE
să menţină cat mai multe persoane in campul muncii, prin creşterea varstei de pensionare, limitarea utilizării sistemelor de pensionare anticipată şi imbunătăţirea accesului la serviciile de ingrijire a copiilor
să combată şomajul structural şi să faciliteze integrarea pe piaţa muncii a categoriilor vulnerabile ale populaţiei, cum ar fi femeile şi lucrătorii in varstă
să reducă abandonul şcolar şi şomajul in randul tinerilor prin reformarea contractelor de muncă, acolo unde este nevoie şi prin adaptarea sistemelor de educaţie la cerinţele de pe piaţa muncii.
Comisia a formulat aceste recomandări in cadrul primului semestru european, perioadă acoperind primele şase luni ale anului, pe durata căreia guvernele statelor membre se consultă intens cu privire la elaborarea bugetelor naţionale şi a politicilor economice.

Tot in cadrul semestrului european, Comisia a prezentat recomandări pentru zona euro .

Finalizarea semestrului

Consiliul European se va reuni in perioada 23-24 iunie pentru a discuta aceste recomandări şi apoi in iulie pentru a le aproba oficial. Rămane ulterior la latitudinea fiecărei ţări să integreze recomandările primite in proiectele de buget naţional pentru anul 2011-2012.

Comisia şi alte ţări ale UE vor monitoriza, in cadrul evaluărilor reciproce, modul in care fiecare ţară pune in aplicare măsurile recomandate.