InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ocuparea fortei de munca: sprijin FEG pentru aproape 30 000 de lucratori in 2013 si 2014

24.07.2015
 

In perioada 2013-2014, Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a ajutat in total 27 610 lucratori, concediati ca urmare a crizei economice si a efectelor globalizarii, sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca. Un raport adoptat astazi arata ca, in aceasta perioada, FEG a pus la dispozitie peste 114,4 milioane EUR pentru a veni in sprijinul lucratorilor din 13 state membre (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Romania si Spania) in tranzitia lor catre noi oportunitati de locuri de munca. Finantarea FEG a fost completata cu suma de 94,1 milioane EUR provenind din resurse nationale.

 

Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat: "Intr-o perioada in care resursele publice sunt limitate, FEG a oferit un ajutor bine-venit lucratorilor ramasi fara loc de munca in urma unor concedieri in masa cauzate de globalizare sau de criza. Prin acordarea unei asistente specifice si personalizate, am sprijinit tranzitia catre noi locuri de munca a unora dintre lucratorii cei mai vulnerabili, ceea ce a condus la o rata de reangajare impresionanta: aproape 50 %."

Raportul FEG ofera o privire de ansamblu asupra cererilor pentru masuri de sprijin depuse in 2013-2014 si, de asemenea, cuprinde rezultatele unui numar de cazuri pentru care rapoartele finale au fost primite in perioada 2013-2014. Acesta arata ca jumatate dintre lucratorii care au participat la masurile din cadrul FEG (7 656 din 15 245) si-au gasit noi locuri de munca sau au inceput o activitate independenta. La momentul respectiv, un numar suplimentar de 667 de persoane participau la un program educational sau de formare pentru a-si spori sansele de angajare in viitor. Statele membre au raportat ca situatia personala, sansele de angajare si increderea lucratorilor in ei insisi s-au imbunatatit in mod vizibil datorita asistentei si serviciilor FEG.

 

Rezultatele in ceea ce priveste reintegrarea profesionala sunt incurajatoare, avand in vedere situatia dificila de pe piata fortei de munca din majoritatea statelor membre si tinand cont de faptul ca FEG sprijina lucratori aflati in situatii deosebit de dificile. Numeroase masuri vizeaza concedieri in masa dintr-o anumita regiune, care adesea este deja afectata de rate ridicate ale somajului. De asemenea, trebuie remarcat ca lucratorii sprijiniti au adesea un nivel scazut de calificare sau prezinta alte dezavantaje din punctul de vedere al cautarii unui loc de munca.

Istoricul dosarului

O mai mare deschidere a comertului cu restul lumii favorizeaza, in ansamblu, cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dar poate, de asemenea, sa cauzeze pierderea de locuri de munca, in special in sectoarele vulnerabile si in randul lucratorilor cu un nivel mai scazut de calificare. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus crearea unui fond pentru sprijinirea persoanelor nevoite sa se adapteze la consecintele globalizarii. De la inceputul activitatii in 2007, FEG a primit 136 de cereri. S-au platit aproximativ 550 de milioane EUR pentru sprijinirea a peste 128 331 de lucratori.

FEG ofera finantare pentru masuri concrete care urmaresc scopul de a-i sprijini pe lucratorii concediati sa isi imbunatateasca sansele de angajare si sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca. Un avantaj al FEG consta in faptul ca acesta poate fi utilizat pentru a finanta masuri adaptate situatiei specifice in care se afla fiecare lucrator vizat. Aceste masuri au ca scop:

  • activitati intensive si personalizate de asistenta pentru cautarea unui loc de munca,
  • diverse tipuri de activitati de formare profesionala, de perfectionare si de recalificare,
  • stimulente si alocatii provizorii pe durata masurilor active,
  • sprijin pentru infiintarea de intreprinderi,
  • indrumare pe parcursul intregului proces.

Fondul a fost mentinut pentru perioada 2014-2020, ca expresie a solidaritatii UE, iar modul sau de functionare a fost imbunatatit. Domeniul sau de aplicare a fost largit, astfel incat include lucratorii concediati ca urmare a crizei economice, precum si lucratorii cu contract pe perioada determinata si lucratorii liber-profesionisti. In plus, printr-o derogare aplicabila pana la sfarsitul anului 2017, include tinerii care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET), cu rezidenta in regiuni eligibile pentru finantare in cadrul Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI), in limita unui numar egal cu cel al lucratorilor concediati sprijiniti.

FEG le ofera statelor membre posibilitatea de a actiona in regiunile afectate de concedieri, atat in ceea ce priveste numarul de persoane sprijinite, cat si amploarea, durata si calitatea sprijinului, intr-un mod mai viguros decat ar fi fost posibil fara finantarea din FEG. Cu ajutorul fondurilor UE, statele membre pot sa intervina intr-un mod mai flexibil si sa includa in planurile lor actiuni foarte personalizate, ceea ce le permite sa acorde mai multa atentie anumitor categorii de populatie (de exemplu, persoane in varsta de peste 50 de ani, persoane provenite din familii de migranti, persoane cu deficiente si persoane care nu au decat o educatie si competente de baza).