InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ocuparea fortei de munca si situatia sociala: Buletinul trimestrial al Comisiei Europene

07.10.2014
 

Cel mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala arata ca redresarea economica care a inceput in primavara anului 2013 este inca fragila si ca evolutiile viitoare privind ocuparea fortei de munca raman incerte.

De asemenea, Buletinul realizeaza o analiza comparativa a inegalitatii privind veniturile intre statele membre si subliniaza faptul ca este important sa se promoveze dobandirea de competente pe tot parcursul vietii pentru a creste capacitatea de insertie profesionala a lucratorilor.

László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat in legatura cu acest subiect: "Ultimele tendinte arata ca redresarea economica ramane fragila si ca imbunatatirile sunt inca timide. Exista crestere economica, dar trebuie sa ne asiguram ca este vorba despre o crestere durabila. Trebuie sa ramanem vigilenti si sa depunem in continuare eforturi pentru a sprijini redresarea macroeconomica si refacerea pietei muncii in UE".

Ocuparea fortei de munca a continuat sa creasca in majoritatea sectoarelor incepand cu jumatatea anului 2013. Numarul de ore lucrate a crescut si, pentru prima data din 2011, s-a inregistrat o mica crestere a numarului de contracte de munca cu norma intreaga, precum si o imbunatatire a situatiei tinerilor. Cu toate acestea, multe dintre noile locuri de munca create sunt cu fractiune de norma sau temporare.

Somajul ramane inca aproape de nivelurile record, iar somerii pe termen lung reprezinta o parte importanta si in crestere din numarul total al somerilor, aproape 13 milioane de persoane fiind in cautarea unui loc de munca de peste un an. In plus, o treime dintre aceste persoane sunt somere de peste doi ani.

Situatia tinerilor s-a imbunatatit, rata somajului inregistrand o scadere importanta in majoritatea statelor membre. Cu toate acestea, somajul in randul tinerilor ramane foarte ridicat in tari precum Grecia si Spania. Dintre tinerii care au un loc de munca, aproape jumatate au un contract de munca temporar si aproape un sfert lucreaza cu fractiune de norma. Statele membre trebuie sa isi continue eforturile pentru ca Garantia pentru tineret sa devina realitate, astfel incat sa poata asigura faptul ca fiecare tanar primeste ajutor pentru a-si gasi un loc de munca decent, a urma un curs de formare sau a dobandi experienta sau cunostintele necesare pentru a obtine un loc de munca in viitor. Reuniunea liderilor UE avand ca tema ocuparea fortei de munca, care va avea loc la Milano, la data de 8 octombrie, va fi o ocazie in plus de a oferi un impuls politic la nivel inalt pentru punerea in aplicare a Garantiei pentru tineret.

Invatarea pe tot parcursul vietii creste sansele de a obtine un loc de munca

Dezvoltarea competentelor necesare si utilizarea lor in cel mai bun mod posibil sunt esentiale pentru a creste productivitatea, pentru a favoriza competitivitatea pe plan international si pentru a promova o crestere durabila si favorabila incluziunii in UE. Buletinul evidentiaza faptul ca, in conformitate cu cercetarile recente ale OCDE si ale Comisiei, nu numai educatia formala, ci si formarea si competentele dobandite pe parcursul vietii profesionale cresc sansele de a gasi un loc de munca. In plus, invatarea pe tot parcursul vietii creste posibilitatea de a beneficia de un loc de munca mai bine platit.

Cu toate acestea, UE este inca in urma unor tari precum Japonia, Canada, Coreea si SUA in ceea ce priveste dobandirea de competente.

Masurarea progresului social

PIB-ul ca indicator al performantei economice trebuie sa fie completat de alti indicatori care sa masoare alte dimensiuni ale progresului societatilor. O analiza a indicatorilor privind venitul arata ca, chiar si in anii de expansiune economica, gospodariile nu au beneficiat de cresterea economica in mod egal, iar cresterea economica nu a dus la reducerea inegalitatilor in toate statele membre. Ca urmare a crizei economice, PIB-ul pe cap de locuitor si veniturile disponibile brute ale gospodariilor au scazut in intreaga UE si, in multe tari, nu au revenit inca la nivelurile de dinainte de criza.

Acest subiect va fi discutat in cadrul unei conferinte la nivel de experti intitulata Moving beyond GDP in European economic governance care va avea loc la Bruxelles, la data de 10 octombrie 2014. Conferinta va trece in revista ultimele evolutii politice si tehnice in contextul dezbaterii "Dincolo de PIB" si va prezenta optiuni politice practice pentru viitor.

 

 Sursa:CE