InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Obiectivul bugetului UE relansarea cresterii economice

02.05.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In bugetul propus pentru 2013 plăţile se ridică la aproximativ 138 de miliarde de euro, cu aproximativ 6,8% mai mult decat in 2012. Această suplimentare răspunde solicitărilor statelor membre cu privire la realizarea de investiţii orientate către creştere economică.

Comisia işi propune să orienteze cea mai mare parte a bugetului către domenii care pot favoriza creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

De fonduri mai mari vor beneficia, de exemplu, cercetarea, educaţia şi formarea, reţelele de energie şi transport şi acţiunile menite să amelioreze competitivitatea UE. In creşterea bugetară se regăsesc şi sumele adiţionale de care este nevoie pentru continuarea proiectelor in curs.

Pentru multe dintre acestea termenul ajunge la scadenţă in 2013 (poduri, căi ferate şi autostrăzi transeuropene care contribuie la creşterea competitivităţii UE etc.). Guvernele UE au aprobat aceste angajamente in exerciţiile bugetare anterioare, iar acum Comisia este obligată să le onoreze.

Totuşi, in viitor, cheltuielile pentru proiecte pe termen lung de acest tip vor fi ingheţate la nivelul inflaţiei. Aceasta inseamnă că guvernele UE nu vor fi obligate să contribuie cu sume mai mari la viitoarele bugete.

In acelaşi timp, Comisia incearcă să facă economii, in măsura posibilului, de exemplu renunţand la programele neperformante sau reducand personalul UE cu 1%.

O mare parte din bugetul pe 2013 va fi orientată către programe care le oferă sprijin direct cetăţenilor. De exemplu, Comisia propune suplimentarea finanţării destinate să-i ajute pe şomeri sau pe cei care riscă să-şi piardă locul de muncă să obţină un credit pentru a-şi incepe propria afacere.

Cum funcţionează bugetul UE

Bugetul trebuie să răspundă nevoilor populaţiei UE in ansamblu. Cu toţii beneficiem de punerea in comun a fondurilor in domenii in care colaborarea aduce rezultate. Este mult mai ieftin şi mai eficient pentru cele 27 de state membre ale UE să răspundă la provocările actuale printr-un efort coordonat decat separat.

De exemplu, anul trecut au fost infiinţate organisme UE al căror rol este să ajute guvernele naţionale să amelioreze reglementarea in sectorul serviciilor financiare. Realizarea unui număr mai mare de interconexiuni la nivel european in domeniul energiei va reprezenta un pas important către garantarea securităţii energetice şi menţinerea costurilor pentru populaţie la un nivel cat mai scăzut cu putinţă.

Aproximativ 94% din bugetul UE merge către regiuni şi oraşe, intreprinderi, cercetători şi cetăţeni. Jumătate din sumă este utilizată pentru a favoriza creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă. Restul bugetului se foloseşte pentru a asigura funcţionarea instituţiilor UE.

Etapele următoare

Guvernele naţionale şi Parlamentul European trebuie să ajungă la un consens pe marginea proiectului de buget .

Mai multe despre bugetul UE