InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O reglementare mai sigura a produselor biocide in UE

18.07.2012
 

In curand vor intra in vigoare noi norme privind produsele biocide, care vor da un impuls semnificativ in ceea ce privește sporirea protecției sănătății umane și a mediului. Produsele biocide sunt necesare pentru combaterea organismelor dăunătoare sănătății umane sau animale sau care produc daune materiale. Insă, intrucat proprietățile lor pot prezenta riscuri pentru om, pentru animale și pentru mediu, ele trebuie reglementate cu mare atenție. Noul regulament privind produsele biocide va spori siguranța acestor produse chimice și va simplifica autorizarea lor pe piața UE, imbunătățindu-le totodată libera circulație pe piața internă.
Produsele biocide fac parte din viața de zi cu zi. Printre acestea se numără dezinfectanții utilizați la domiciliu sau in spitale, otrava de șobolani, repelenții pentru insecte, vopselele și spray-urile anti-mucegai, tabletele pentru purificarea apei și multe alte produse. Aceste produse au fost reglementate de legislația UE incă din 1998 și, de atunci, aproape o mie de produse au fost autorizate in conformitate cu Directiva privind produsele biocide.
Comisia Europeană a analizat Directiva privind produsele biocide și a concluzionat că procesele de autorizare a produselor și a substanțelor active ar putea fi simplificate și eficientizate. Noul regulament prevede dispoziții mai eficiente privind autorizarea produselor, cerințele aferente și partajarea datelor referitoare la produse și va genera o economie la nivelul intregului sector estimată la 2,7 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani.
De asemenea, noile dispoziții au ca rezultat reducerea numărului de teste pe animale deoarece prevăd obligativitatea partajării datelor și incurajează o abordare mai flexibilă și integrată a testării. O platformă IT special creată (denumită "Registrul produselor biocide") va fi folosită pentru depunerea cererilor, precum și pentru inregistrarea deciziilor și difuzarea de informații către public.
In acelaşi timp, protecția va fi avea o sferă de aplicare mai mare, deoarece noua legislație va include de acum incolo bunurile și materialele tratate cu produse biocide, precum mobilierul și ambalajele pentru alimente.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) va deține un rol esențial in administrarea acestui regulament. Unul din principalele avantaje constă in amploarea resurselor pe care le va furniza ECHA. In prezent, resursele sunt extrem de limitate, atat la nivel național, cat și la nivel european, ceea ce duce la intarzierea autorizării și creșterea costurilor pentru industrie. ECHA va beneficia de 100 de angajați specializați in activități din domeniul produselor biocide. Se preconizează că numărul avizelor pe care le emite va crește de la 80 in 2014 la 300 in 2020.
Etapele următoare
Regulamentul intră in vigoare la 1 septembrie 2013. Incepand de la această dată, companiile vor dispune de două opțiuni pentru a solicita permisiunea de a-și introduce produsele pe piață. Prima, care va fi probabil folosită de firmele mari, impune companiilor să depună o cerere la ECHA și, dacă este considerat sigur, produsul va putea fi comercializat pe intreg teritoriul UE. A doua ar putea fi mai interesantă pentru numeroasele intreprinderi mici și mijlocii din acest domeniu, deoarece impune companiilor să depună o cerere la propria lor autoritate națională, pentru a comercializa un produs in țara lor de origine. Dacă autorizația este acordată, acestea pot ulterior introduce produsul pe piața altor state membre, in conformitate cu principiul recunoașterii reciproce.
Sursa:CE