InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O noua marca de excelenta pentru a spori calitatea finantarii cercetarii la nivel regional

12.10.2015
 

Comisia a lansat o noua initiativa pentru a se asigura ca banii contribuabililor sunt cheltuiti in mod eficient prin ameliorarea sinergiilor dintre finantarea acordata de UE pentru politica regionala si pentru cercetare.

Noul program al "marcii de excelenta" va permite regiunilor sa recunoasca eticheta de calitate acordata propunerilor de proiecte promitatoare prezentate in cadrul "Orizont 2020" (Programul UE pentru cercetare si inovare) si sa promoveze accesul acestora la surse de finantare diferite, precum fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI) si alte programe de investitii nationale sau regionale. 

 

Comisarii Corina Cretu, responsabila pentru politica regionala, si Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, stiinta si inovare, au lansat initiativa astazi in cadrul OPEN DAYS - Saptamana europeana a regiunilor si a oraselor

 

Comisarul Corina Cretu a declarat: "In perioada 2014-2020, pentru a incuraja cercetarea si inovarea se vor folosi investitii in valoare de 100 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regionala, inclusiv peste 32 de miliarde de euro alocate special pentru sprijinirea IMM-urilor, a intreprinderilor nou-create si a antreprenorilor, acestia constituind principalele motoare ale inovarii in Europa. Marca de excelenta va contribui la identificarea si la sprijinirea proiectelor inovatoare si le va ajuta sa se dezvolte si sa fie competitive la nivel international." 

 

Comisarul Carlos Moedas a declarat: "Regiunile UE sunt deja investitori majori in cercetarea si inovarea de calitate din Europa. Prin marca de excelenta, ele pot beneficia de sistemul de evaluare de talie mondiala al programului Orizont 2020 pentru a determina cu usurinta cele mai bune proiecte de pe teritoriul lor care merita sprijinite din fondurile proprii." 

 

Markku Markkula, presedintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat: "Gratie marcii de excelenta, regiunile si orasele pot include in planurilor lor de inovare si de investitii proiecte exceptionale depuse de IMM-uri care corespund obiectivelor si prioritatilor lor de dezvoltare. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Comitetul European al Regiunilor si Comisia vor crea o platforma de schimb de cunostinte pentru autoritatile locale si regionale, in vederea impulsionarii sinergiilor dintre programul Orizont 2020 si fondurile structurale si de investitii europene". 

 

"Marca de excelenta" va fi acordata proiectelor promitatoare depuse in cadrul programului Orizont 2020 care nu au reusit sa obtina finantare din cauza constrangerilor bugetare, dar care au obtinut punctaje ridicate in cadrul procesului de evaluare stringent si independent. In faza sa pilot, "marca de excelenta" va fi acordata intai propunerilor prezentate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) in cadrul instrumentului pentru IMM-uri al programului Orizont 2020. Aceasta actiune ar putea fi apoi extinsa pentru a acoperi mai multe domenii ale programului Orizont 2020.

 

"Marca de excelenta" este un exemplu concret al angajamentului mai amplu al Comisiei de a spori la maximum impactul investitiilor UE in cercetare si inovare, prin imbunatatirea sinergiilor dintre programul Orizont 2020, fondurile structurale si de investitii europene si alte programe ale UE, precum COSME si Erasmus+. Acest lucru a fost de asemenea mentionat de presedintele Juncker in discursul sau privind starea Uniunii din data de 9 septembrie. 

 

Context 

 

"Orizont 2020", programul UE pentru finantarea cercetarii si inovarii in perioada 2014-2020, ofera aproape 80 de miliarde de euro sub forma de investitii in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei. Se preconizeaza ca cel putin 20 % (aproape 9 miliarde de euro) din fondurile alocate pilonilor "pozitia de lider in tehnologiile industriale" si "provocari societale" din cadrul programului vor fi alocate direct IMM-urilor, sub forma de granturi, inclusiv prin intermediul "instrumentului pentru IMM-uri".

 

Incepand din 2013, noile norme privind investitiile din cadrul fondurilor structurale si de investitii europene impun o utilizare mai strategica si mai sinergica a diferitelor fonduri UE, pentru a genera un impact mai mare asupra cresterii economice si a crearii de locuri de munca. Cu un buget de 450 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, fondurile structurale si de investitii europene investesc in principalele domenii generatoare de crestere economica, precum inovarea, sprijinirea IMM-urilor, formarea profesionala si educatia, incluziunea sociala si economia cu emisii reduse de dioxid de carbon.

 

Evenimentul "OPEN DAYS - Saptamana europeana a regiunilor si a oraselor" este organizat in comun de Comisia Europeana si de Comitetul Regiunilor. In perioada 12-14 octombrie 2015, 6 000 de reprezentanti ai regiunilor si oraselor din Europa se vor reuni la Bruxelles cu ocazia celei de-a 13-a editii anuale a evenimentului OPEN DAYS, pentru a face schimb de opinii privind modalitatile de valorificare pe deplin a potentialului politicii de coeziune in ceea ce priveste cresterea economica si crearea de locuri de munca.

 

 

Sursa:CE