InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O noua initiativa europeana in domeniul educatiei digitale

01.10.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Noua iniţiativă a UE le va oferi tinerilor competenţele informatice de care au nevoie pentru o viaţă prosperă in secolul al XXI-lea.

Pană in 2020, peste 90 % din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice, reflectand locul din ce in ce mai important pe care il ocupă tehnologia in vieţile noastre. In ciuda acestui fapt, multe şcoli şi universităţi nu dispun de resursele, conectivitatea sau echipamentele necesare pentru a ţine pasul cu această schimbare.

Pentru a elimina aceste neajunsuri şi pentru a le oferi europenilor mijloacele necesare pentru a putea fi competitivi in era digitală, UE a lansat iniţiativa "Deschiderea educaţiei". Aceasta pune accent pe sporirea resurselor pentru studenţi, organizaţii şi profesori şi pe imbunătăţirea infrastructurii IT şi a conectivităţii in şcoli.

Combaterea lipsei de competenţe in domeniul informatic

Noua iniţiativă face parte dintr-un plan mai amplu al UE de extindere a competenţelor informatice in Europa. In pofida creşterii rolului pe care tehnologia digitală il joacă in societatea actuală, nu toată lumea ştie cum funcţionează un smartphone sau un laptop. Cu ocazia lansării noii strategii, comisarul pentru educaţie, Androulla Vassiliou, a declarat: "Nu este suficient să inţelegem modul in care se utilizează o aplicaţie sau un program; avem nevoie de tineri care pot să işi creeze propriile programe". Acest lucru le va oferi tinerilor competenţele de care vor avea nevoie la locul de muncă şi va alimenta piaţa europeană a muncii cu persoane creative şi intreprinzătoare.

Educaţie deschisă Europa

Unul dintre instrumentele concrete pe care le introduce Comisia este noul site Educaţie deschisă Europa. Acesta le va permite studenţilor, profesorilor şi publicului larg să utilizeze şi să partajeze resurse digitale gratuite. Toate materialele didactice realizate cu finanţare europeană vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor site-ului. Site-ul va oferi, de asemenea, o platformă de discuţii pentru profesori şi studenţi, prin intermediul căreia vor putea să promoveze o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale in procesul de predare şi vor putea face schimb de bune practici.

Iniţiativa "Deschiderea educaţiei" va aborda şi alte aspecte ale educaţiei digitale in Europa. UE va sprijini programele de formare a personalului didactic, astfel incat profesorii să poată utiliza tehnologia digitală la orele de curs. In acelaşi timp, va acorda finanţare pentru ameliorarea accesului la bandă largă şi la resurse informatice in şcoli şi universităţi.