InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O noua initiativa a CE in vederea mai bunei gestionari a investitiilor politicii regionale

26.03.2015, sursa: Comisia Europeana
 

Comisia Europeana a lansat in data de 24 martie 2015 o noua platforma care sa permita functionarilor din cadrul serviciilor publice sa faca schimb de experienta si de bune practici la nivel european, pentru a imbunatati si mai mult modul in care sunt cheltuite si gestionate investitiile UE. Sprijinind statele membre in ceea ce priveste consolidarea capacitatilor administrative,TAIEX REGIO PEER 2 PEER (sau PEER 2 PEER) face parte dintr-o initiativa mai larga ce are ca scop utilizarea pe deplin a potentialului politicii regionale pentru a crea locuri de munca si pentru a asigura o crestere durabila, in conformitate cu obiectivele stabilite de Strategia Europa 2020, precum si de noul plan de investitii in valoare de 315 miliarde EUR al UE.

 

La nivelul intregii UE, 24 000 de functionari din administratiile nationale si locale sunt implicati in

gestionarea Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) si a Fondului de coeziune. Initiativa PEER 2 PEER urmareste sa valorifice know-how-ul functionarilor respectivi si sa ofere rezultate mai bune prin impartasirea experientei si a bunelor practici ale acestora prin intermediul unei noi platforme online, in cadrul careia administratiile pot primi si oferi asistenta.

 

Aceasta initiativa este pusa in aplicare sub forma unui proiect-pilot, impactul sau urmand sa fie evaluat in 2016.

 

PEER 2 PEER raspunde in mod direct solicitarilor specifice formulate de administratiile publice din intreaga Europa privind gestionarea de proiecte si investitiile in domenii variind de la TIC la eficienta energetica. Aceasta initiativa va oferi asistenta prin organizarea de misiuni de experti pe termen scurt, vizite de studiu si ateliere.

Sistemul a fost dezvoltat pe baza instrumentului de asistenta tehnica si schimb de informatii (TAIEX), care s-a dovedit deja a fi de succes in cadrul Directiei Generale Vecinatate si Negocieri privind Extinderea a Comisiei, pentru tarile candidate la UE care utilizeaza fonduri de preaderare.

 

Principalele caracteristici ale sistemului PEER 2 PEER sunt:

-       Comoditatea: sunt organizate schimburi de experti pe termen scurt, mentinandu-se in acelasi timp sarcina administrativa la un nivel minim.

-       Flexibilitatea: permite diferite tipuri de schimburi - misiuni de experti, vizite de studiu si ateliere - pentru a raspunde necesitatilor identificate de autoritatile care gestioneaza programele de investitii in statele membre.

-       Promptitudinea: schimburile pot fi lansate rapid odata ce au fost identificate nevoile.

-       Tinta precisa: schimburile se concentreaza asupra unor aspecte concrete si specifice.

-       Calitatea: exista mai multe mecanisme interne de control al calitatii si de evaluare a expertilor si a schimburilor.