InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O agenda europeana pentru economia colaborativa

02.06.2016
 

Comisia Europeana a prezentat orientari menite sa sprijine consumatorii, intreprinderile si autoritatile publice sa se implice cu incredere in economia colaborativa.

Aceste noi modele de afaceri pot avea o contributie importanta la ocuparea fortei de munca si la cresterea economica din Uniunea Europeana, daca sunt incurajate si dezvoltate in mod responsabil. 

 

Economia colaborativa creste rapid. Intrucat acest tip de economie incepe sa prinda radacini in UE, autoritatile nationale si locale raspund printr-un mozaic de masuri de reglementare. Aceasta abordare fragmentata a noilor modele de afaceri creeaza incertitudine pentru operatorii traditionali, pentru noii prestatori de servicii, precum si pentru consumatori si ar putea obstructiona inovarea, crearea de locuri de munca si cresterea economica. Astfel cum a anuntat in Strategia sa privind piata unica, Comisia a publicat orientari in baza carora statele membre sa poata asigura o dezvoltare echilibrata a economiei colaborative.

 

Comunicarea intitulata "O agenda europeana pentru economia colaborativa" contine orientari cu privire la modul in care legislatia in vigoare a UE ar trebui aplicata in acest sector dinamic si cu o evolutie rapida, clarificand aspectele-cheie cu care se confrunta operatorii de pe piata si autoritatile publice:

 

-        Ce tip de cerinte privind accesul pe piata pot fi impuse? Prestatorii de servicii ar trebui sa fie obligati sa obtina autorizatii sau licente de functionare doar in cazul in care este strict necesar pentru indeplinirea unor obiective de interes public relevante. Ar trebui ca interdictiile absolute ale unei activitati sa fie o masura doar de ultima instanta. In cazul in care platformele actioneaza doar ca intermediari intre consumatori si cei care presteaza efectiv serviciul (de exemplu, serviciu de cazare sau de transport), ar trebui ca ele sa nu necesite autorizatii sau licente. De asemenea, statele membre ar trebui sa faca diferenta intre persoane fizice care presteaza servicii in mod ocazional si prestatori care actioneaza in cadrul profesiei lor, de exemplu, prin stabilirea unor praguri in functie de nivelul de activitate.

 

-        Cine este responsabil, in cazul in care apare o problema? Platformele colaborative pot fi exonerate de obligatia de a raspunde pentru informatiile pe care le stocheaza in numele celor care ofera un serviciu. Totusi, ele nu ar trebui sa fie exonerate de raspundere pentru orice servicii pe care le ofera, precum serviciile de plata. Comisia incurajeaza platformele colaborative sa continue luarea voluntara de masuri pentru a combate continutul online ilegal si pentru a spori increderea

 

-        Cum protejeaza utilizatorii legislatia UE in domeniul protectiei consumatorilor? Statele membre ar trebui sa se asigure ca toti consumatorii sa beneficieze de un nivel inalt de protectie impotriva practicilor comerciale incorecte, fara a impune obligatii disproportionate pentru persoanele fizice care presteaza servicii doar ocazional.

 

-        Cand exista un raport de munca? Legislatia in domeniul muncii este, in cea mai mare masura, de competenta nationala, fiind completata la nivelul UE de standardele sociale minime si de jurisprudenta. Statele membre ar putea dori sa ia in considerare criterii precum relatia de subordonare fata de platforma, natura muncii si remunerarea atunci cand decid daca o persoana poate fi considerata ca fiind angajata de o platforma

 

-      Care sunt regulile fiscale aplicabile? Prestatorii de servicii din cadrul economiei colaborative si platformele trebuie sa plateasca impozite, la fel ca si ceilalti participanti la economie. Impozitele relevante includ impozitul pe venitul personal, pe venitul unei intreprinderi si taxa pe valoarea adaugata. Statele membre sunt incurajate sa continue simplificarea si clarificarea aplicarii regulilor fiscale in economia colaborativa. Platformele din cadrul economiei colaborative ar trebui sa coopereze pe deplin cu autoritatile nationale pentru a inregistra activitatea economica si pentru a facilita colectarea impozitelor

 

-       Comunicarea invita statele membre ale UE sa reexamineze si, la nevoie, sa revizuiasca legislatia existenta in conformitate cu aceste orientari. Comisia va monitoriza mediul de reglementare aflat intr-o evolutie rapida, precum si progresele in domeniul economic si al afacerilor. Ea va urmari tendintele preturilor si ale calitatii serviciilor si va identifica eventualele obstacole si probleme generate de reglementarile nationale divergente sau de lacunele in materie de reglementare. 

 

 

Sursa:CE