InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au in prezent putere de lege

26.07.2012
 

In curand se vor publica in Jurnalul Oficial noile norme ale Uniunii Europene menite să reducă dificultățile juridice intampinate in cazul decesului unui membru de familie care deține bunuri intr-un alt stat membru al UE. Prin această publicare, dispozițiile normelor respective devin parte a dreptului UE. Noul regulament privind succesiunile transfrontaliere, propus de Comisia Europeană și adoptat luna trecută in mod oficial de statele membre ale UE (va permite cetățenilor europeni să gestioneze mai ușor aspectele juridice ale unui testament sau ale unei succesiuni cu un caracter internațional. Conform estimărilor, 450 000 de familii europene care se confruntă in fiecare an cu o succesiune internațională vor beneficia de securitate juridică in temeiul acestor norme. Intrucat peste 12,3 milioane de cetățeni europeni iși au reședința in altă țară membră a UE, este probabil ca normele să prezinte interes pentru numeroase alte persoane. In prezent, statele membre au la dispoziție un termen de trei ani pentru alinierea legislației lor naționale, astfel incat noile norme ale UE să producă efecte.
Noul act legislativ simplifică in mod considerabil soluționarea succesiunilor internaționale prin furnizarea unui criteriu unic pentru stabilirea atat a competenței judiciare, cat și a legii aplicabile in cazurile transfrontaliere, și anume locul in care persoana decedată iși avea reședința obișnuită. De asemenea, regulamentul permite cetățenilor să iși planifice din timp succesiunea, in condiții de deplină securitate juridică. Actul legislativ prevede, de asemenea, un certificat european de moștenitor, care va da posibilitatea persoanelor să iși dovedească statutul de moștenitor sau de administrator al unei succesiuni, fără a se efectua alte formalități pe teritoriul UE. Situația actuală, in care cetățenii se confruntă cu mari dificultăți in exercitarea drepturilor lor, va fi in mod considerabil imbunătățită, rezultatul fiind instituirea unor proceduri mai rapide și mai ieftine, care vor permite persoanelor implicate să aloce mai puțin timp acestor demersuri și să cheltuie mai puțini bani pe taxe juridice.
Context
La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament pentru simplificarea dezbaterii succesiunilor internaționale). Conform regulamentului, va exista un criteriu unic pentru stabilirea atat a competenței autorităților, cat și a legii aplicabile in cazul unei succesiuni transfrontaliere, și anume locul in care persoana decedată iși avea reședința obișnuită. Cu toate acestea, persoanele care locuiesc in străinătate vor putea opta ca legea țării a cărei cetățenie o dețin să se aplice intregii lor succesiuni. Astfel, un pensionar german care locuiește in Portugalia ar putea, de exemplu, să opteze pentru aplicarea legii germane atunci cand iși planifică succesiunea.
In martie 2012, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European și plenul Parlamentului European au votat un raport privind proiectul de act legislativ . Apoi, la 7 iunie 2012, a fost parcursă ultima etapă, cand guvernele statelor membre ale UE, reprezentate in Consiliul UE, au adoptat noul act legislative.Publicarea regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care va avea loc in data de 27 iulie 2012, face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a aduce imbunătățiri drepturilor cetățenilor UE. Din data de 9 mai, Comisia a lansat o consultare publică privind drepturile cetățenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole pe care aceștia continuă să le intampine, de exemplu, atunci cand călătoresc in Europa sau fac cumpărături online .Consultarea va fi deschisă pană la data de 9 septembrie, iar răspunsurile primite vor fi utilizate in mod direct in elaborarea Raportului pe 2013 privind cetățenia UE, care urmează să fi prezentat in luna mai a anului viitor.
Sursa:CE