InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Norme mai bune contra substanelor periculoase

18.02.2017
 

La sfarșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de actualizare a legislației privind restricționarea utilizării anumitor substanțe periculoase in echipamentele electrice și electronice (EEE). Propunerea se referă la actualizarea prevederilor Directivei 2011/65/UE (RoHS 2) ce trasează regulile in acest domeniu.

RoHS 2 abordează cea mai importantă prioritate in domeniul deșeurilor, și anume prevenirea generării acestora. Etapa de prevenire include măsuri de reducere a substanțelor nocive din materiale și produse. Această reducere prezintă avantaje pentru gestionarea deșeurilor de acest tip, pentru că promovează reutilizarea  produselor și reciclarea materialelor folosite, sprijinind astfel economia circulară.

Directiva in cauză este necesară pentru a preveni barierele comerciale, precum și denaturarea concurenței in UE, fenomen ce ar putea apărea in cazul unor diferențe intre actele normative și măsurile administrative relevante in diverse state membre. RoHS 2 contribuie și la protejarea sănătății umane, la regenerarea mediului inconjurător și la eliminarea deșeurilor EEE.

Modificarea RoHS 2 va impiedica apariția, după 22 iulie 2019, a unor probleme precum:

- interzicerea efectuării de operațiuni pe piețele secundare (cum ar fi revanzarea) cu EEE-uri nou-incluse in domeniul de aplicare;

- imposibilitatea de a repara cu piese de schimb un subansamblu de EEE nou-inclus, introdus legal pe piață inainte de data menționată;

- diferența de tratament intre echipamentele mobile ne-rutiere conectate prin cablu și cele alimentate cu o baterie sau un motor, ultimele fiind in prezent excluse din domeniul de aplicare a Directivei;

- interzicerea comercializării de orgi tubulare in UE, avand in vedere că acestea nu respectă RoHS, din cauza plumbului ce intră in componența lor.

Astfel de probleme ar putea afecta piața UE, atat pe producători, cat și pe cetățeni, și ar putea avea efecte negative din punct de vedere economic, de mediu, social și cultural.

Context

RoHS 2 este o actualizare a Directivei 2002/95/CE (RoHS 1). Ambele au contribuit la reducerea materialelor periculoase la nivel global; mai multe țări, inclusiv China, Coreea și SUA, au dezvoltat o legislație asemănătoare.

Economia circulară este de maximă importanță pentru UE in domenii precum eficiența energetică sau protecția mediului. Rezultatele pot fi impresionante: dacă discutăm, de exemplu, despre eficiența energetică, Comisia estimează că doar in sectorul clădirilor ar putea fi realizate economii in valoare de 29.1 Mtoe pană in 2030, cantitate echivalentă cu consumul total de energie primară al Romaniei in 2014.

 

 

 

Fisiere atasate

Text
Prop.Modif Dir.2011_65_UE_vdocx.html
Prop.Modif Dir.2011_65_UE_vdocx.html
53,84 KBytes
18.02.2017 19:40