InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noile reguli si obligatiile legale de siguranta a jucariilor

20.02.2012
 

Comisia Europeană impreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Romania şi Toys Industry of Europe au organizat, la Bucureşti, un seminar dedicat noii Directive europene 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor. Seminarul a fost finanțat de Comisia Europeană.
Scopul acestui seminar, parte a unei campanii europene, a fost de a oferi operatorilor economici care activează in sectorul jucăriilor, cunoştinţe aprofundate despre noua directivă cu privire la siguranţa jucăriilor, care a intrat in vigoare in 2011. Cu această ocazie, reputați experţi romani şi străini, din sectorul jucăriilor au furnizat informaţii cuprinzătoare producătorilor de jucării, importatorilor, distribuitorilor, comercianților, precum şi autorităţilor publice. Peste 50 reprezentanţi ai sectorului jucăriilor din Romania au fost prezenţi la acest eveniment.
Noua Directivă privind siguranţa jucăriilor este cea mai nouă măsură destinată să ajute la protejarea a peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeană (UE). Noua directivă introduce roluri și obligaţii clar definite petru operatorii economici implicaţi in producerea şi distribuţia de jucării. De exemplu, importatorii de brand propriu sunt consideraţi ca producători in noua directivă privind siguranţa jucăriilor şi sunt supuși normelor destinate producătorilor. Prin urmare, este foarte important ca toţi operatorii economici să işi determine propriul rol, de a-şi identifica obligaţiile şi de a şti cum să le execute corect . Cu toate acestea, educarea operatorilor economici nu este suficientă, deoarece aceştia nu sunt singurii jucători din aria privind siguranţa jucăriilor. Campania vizează, de asemenea, să ajungă şi la toate celelalte părţi care joacă un rol important in asigurarea jucăriilor inainte ca ele să ajungă la consumatori: cum ar fi autorităţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoare de testare care consiliază atat industria cat şi autorităţile.
Pentru industria Europeană de jucării, unde 80% din sector este format din intreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), este de remarcat că noile cerinţe aduc o provocare substanţială economică şi tehnică pentru producătorii de jucării, in special pentru intreprinderile mici. Trebuie să ne asigurăm că produsele de la producătorii fară renume in domeniu, care nu sunt conforme cu noile norme sunt scoase de pe piaţă de la bun inceput. De asemenea, este esenţial ca directiva să fie in mod consecvent aplicată in intreaga Uniune Europeană ", a declarat Catherine Van Reeth, Directorul General al Toy Industries of Europe (TIE).
"Siguranţa jucăriilor pe care le producem este esenţială pentru procesul de fabricaţie: de la proiectarea iniţială a jucăriei, prin alegerea materialelor, pană la producţie ", a adăugat ea.
Noua directivă presupune, printre altele, cerinţe mai stricte pentru componente care ar putea dăuna copiilor: jucării ataşate la produsele alimentare, jucării din textile care pot fi spălate şi potenţiale produse chimice aflate in interiorul jucăriilor. Avertismentele despre jucării trebuie să fie mai vizibile şi uşor de inţeles.
Pentru a evita accidentele şi eventualele vătămări, industria de jucării sfătuieşte părinţii să cumpere intotdeauna jucării din magazine specializate, să citească cu atenţie toate avertismentele şi instrucţiunile, şi să aleagă jucării, care sunt potrivite pentru varsta, abilităţile şi indemanarea copiilor.
Comisia Europeană a lansat in noiembrie 2011 o campanie de informare dedicată consumatorilor din mai multe țări europene. Cu acest prilej, in magazine au fost distribuite cărţi poştale cu sfaturi de siguranţă a jucăriilor iar un clip video a fost difuzat pe posturile de televiziune in țările din Europa. Campania se va desfăsura și in 2012, cu precădere in perioada sărbătorilor de Paşte, in perioada verii, de Sfantul Nicolae și de Crăciun.
Despre noua Directivă Privind Siguranţa Jucăriilor
Noua Directivă 2009/48/EC privind siguranţa jucăriilor a intrat in vigoare pe 20 iulie 2011. Această directivă a fost transpusă in Romania prin Hotărarea Guvernului privind siguranţa jucăriilor. Actul juridic a fost publicat pe 18 februarie 2011 şi a intrat in vigoare la 20 iulie 2011.
Despre sectorul de jucării din Romania
In 2009, valoarea pieţei de jocuri şi jucării tradiţionale era de 333.3 milioane lei, in creştere cu peste 10% faţă de 2008. Piaţa jucăriilor este destul de mare in Romania, dat fiind că peste 15% din populaţia ţării include copii sub 14 ani (conform datelor din 2009).
Despre Toy Industries of Europe (TIE)
Toy Industries of Europe (TIE) este o asociaţie comercială pentru industria jucăriilor europene, care cuprinde peste 25% din piaţa mondială a jucăriilor. Industria jucăriilor este extrem de prezentă la nivel internaţional şi este unul dintre sectoarele de afaceri cele mai dinamice din Europa. Aproximativ 80% din sector este format din intreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), care au mai puţin de 50 de angajaţi. Membrii TIE includ companii (Artsana, Bandai, grupul Ferrero, Hasbro, Hill Toys, Hornby, Grupul Lego, Mattel, Schleich şi Spin Master), precum şi asociaţii naţionale din Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Suedia, Marea Britanie şi regiunea nordică. Afilierea la TIE este deschisă atat pentru companiile din Europa, cat şi pentru asociaţiile naţionale din statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv ţările candidate).
Mai multe informaţii despre campanie la adresa: ec.europa.eu/enterprise/toys-tips