InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noile norme UE in materie de etichetare, inclusiv noua sigla ecologica a UE, intra in vigoare la 1 iulie

01.07.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligația de a afișa noua siglă ecologică a UE, intră in vigoare la 1 iulie 2010.

Așa-numita "euro-frunză" va apărea de acum in mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse in orice stat membru al UE și care indeplinesc standardele necesare.
Pe langă eticheta UE vor apărea in continuare și alte sigle folosite de intreprinderile private sau la nivel regional ori național. Sigla rămane opțională pentru produsele ecologice neambalate și de import. Pe langă siglă, noile norme in materie de etichetare prevăd și afișarea informațiilor obligatorii despre locul de producție al ingredientelor produselor și numărul de cod al organismului care a efectuat controalele. Operatorii dispun de o perioadă de tranziție de doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli de etichetare. O altă schimbare o reprezintă introducerea pentru prima dată de norme UE in materie de acvacultură ecologică.

"Avem speranța că noua siglă se va putea transforma intr-un simbol larg recunoscut al producției alimentare ecologice in intreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanția că bunurile sunt produse in deplină concordanță cu reglementările stricte ale UE privind agricultura ecologică", a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș. "Sper că aceste schimbări vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice și vor ameliora in același timp protecția consumatorilor".

Modelul "euro-frunză" reprezintă stelele UE dispuse in formă de frunză pe un fond verde, ceea ce transmite două mesaje clare consumatorilor: natura și Europa. Desenul a fost inregistrat de Comisie drept marcă inregistrată colectivă. Concepută de studentul german Dušan Milenković, sigla s-a impus detașat drept caștigătoarea votului online, in urma unui concurs destinat studenților la arte din UE. Caștigătorul și concurenții de pe locurile următoare vor fi invitați la ceremonia oficială de decernare a premiilor de la Bruxelles, din 19 iulie 2010, organizată astfel incat să coincidă cu Conferința privind viitorul politicii agricole comune din 19 și 20 iulie.

Noi condiții privind acvacultura ecologică
Noile norme acoperă și producția de pește, crustacee și alge marine din cadrul acvaculturii ecologice. Normele stabilesc condiții la nivelul UE pentru mediul producției acvatice și pentru separarea unităților de producție ecologică de cele de producție neecologică și precizează condițiile privind bunăstarea animalelor, printre care și nivelurile maxime de densitate a efectivelor, care reprezintă un indicator măsurabil al bunăstării. Normele precizează că biodiversitatea trebuie respectată și interzic utilizarea reproducerii induse prin hormoni artificiali. Hrana ecologică pentru animale trebuie completată cu hrana din pește rezultată din activitățile de pescuit gestionate in mod sustenabil. Au fost prevăzute dispoziții speciale pentru producția de moluște bivalve și pentru alge marine.

Referindu-se la noile norme, Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime și pescuit a afirmat: "Normele europene pentru acvacultura ecologică au devenit realitate. Ele vor pune la dispoziția consumatorilor o ofertă mai variată și vor favoriza o producție sănătoasă și ecologică, constituind o alternativă viabilă față de demersul intensiv mai tradițional. UE este cea mai importantă piață de fructe de mare din lume și este normal ca Europa să joace un rol de lider in instituirea unor norme cuprinzătoare in acest domeniu. Printre prioritățile mandatului meu se numără și sustenabilitatea și coeziunea socială pentru sectorul pescuitului și al acvaculturii. Aceste noi norme pentru acvacultura ecologică reprezintă un jalon important prin aceea că integrează aceste priorități in domeniul acvaculturii".

Se estimează că in 2008 in Europa iși desfășurau activitatea 123 de exploatații certificate de acvacultură ecologică, dintr-un total de 225 de astfel de exploatații existente in lume. Acestea au furnizat aproape jumătate din producția mondială de 50 000 de tone pentru 2008. Primele cinci state membre in ceea ce privește producția sunt Regatul Unit, Irlanda, Ungaria, Grecia și Franța. Cea mai reprezentată specie este somonul.

Pe site-ul internet consacrat agriculturii ecologice pot fi găsite mai multe detalii despre noile norme, precum și sigla ecologică a UE: www.organic-farming.europa.eu

Pentru mai multe detalii despre Conferința privind viitorul politicii agricole comune a se consulta site-ul
http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm