InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noile etichete energetice ale UE - aplicabile de la 1 martie 2021

01.03.2021
 

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să iși reducă facturile la energie și amprenta de carbon, de la 1 martie 2021, se aplică o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, in toate magazinele și la toate punctele online de vanzare cu amănuntul.

Noile etichete se vor aplica inițial unui număr de patru categorii de produse - frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe).

Vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie 2021, iar in anii următori se vor adăuga și alte produse.

Tot la 1 martie 2021, vor intra in vigoare o serie de norme privind "proiectarea ecologică" - indeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

Pe langă reclasificarea clasei de eficiență energetică a produsului in cauză, s-a schimbat și aspectul noii etichete, care conține icoane mai clare și mai moderne. La fel ca și etichetele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decat clasa de eficiență energetică. In cazul unei mașini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare și a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

O altă schimbare semnificativă este introducerea unui cod QR in partea din dreapta sus a noilor etichete. Scanand codul QR, consumatorii pot găsi informații suplimentare despre modelul de produs, cum ar fi date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, in funcție de aparat. Toate aparatele de pe piața UE trebuie inregistrate in noua bază de date paneuropeană - baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Se va facilita astfel și mai mult compararea unor produse similare in viitor.

Context

Eticheta energetică a UE este un element recunoscut la scară largă care se aplică pe produsele de uz casnic (de exemplu, becuri, televizoare sau mașini de spălat) și care, de peste 25 de ani, ii ajută pe consumatori să facă alegeri in cunoștință de cauză. In cadrul unui sondaj (Eurobarometru) realizat la nivelul intregii UE in 2019, 93 % dintre consumatori au confirmat că au recunoscut eticheta, iar 79 % dintre consumatori au spus că aceasta le-a influențat alegerea produsului cumpărat. Se preconizează că, impreună cu cerințele minime de performanță armonizate (cunoscute sub denumirea de "proiectare ecologică"), normele UE in materie de etichetare energetică vor determina o reducere a cheltuielilor consumatorilor cu mii de miliarde de euro anual, generand totodată multe alte beneficii pentru mediu și pentru producători și distribuitori.

Sursa:CE