InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noi standarde propuse de Comisia Europeana pentru stagiile efectuate de tinerii angajati

05.12.2013, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Comisia Europeană a propus miercuri, 4 decembrie, orientări care să le permită stagiarilor să dobandească o experiență de muncă de inaltă calitate, in condiții sigure și echitabile și care să le crească șansele de a găsi un loc de muncă de bună calitate. Scopul Propunerii de Recomandare a Consiliului privind un cadru de calitate pentru stagii va solicita in special statelor membre să se asigure că legislația sau practicile naționale respectă principiile enunțate in orientări și să iși adapteze legislația acolo unde este necesar. Stagiile sunt un element cheie al inițiativei "Garanția pentru tineret" propuse de Comisia Europeană in decembrie 2012 și adoptate de Consiliul de Miniștri al UE in aprilie 2013. Actualmente, unul din trei stagii nu corespunde standardelor in ceea ce privește condițiile de muncă sau conținutul didactic, conform unui sondaj recent al Eurobarometru. Multe dintre aceste stagii care nu corespund standardelor sunt utilizate de către angajatori pentru a inlocui locurile de muncă pentru incepători.

"Stagiile sunt esențiale pentru a imbunătăți capacitatea de inserție profesională a tinerilor, precum și pentru a asigura o trecere lină de la școală la locul de muncă. Este inacceptabil că unii dintre stagiari sunt in prezent exploatați ca forță de muncă gratuită sau ieftină. Statele membre trebuie să se asigure că stagiarii beneficiază de formări profesionale de calitate și capătă experiența necesară pentru a obține un loc de muncă. Aceste propuneri de orientări vor permite stagiarilor să dobandească experiență de muncă de inaltă calitate in condiții bune de lucru", a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.

Orientările urmează să imbunătățească transparența in ceea ce privește condițiile de stagiu, impunand de exemplu cerința ca stagiile să se bazeze pe un acord scris de stagiu. Orientările urmează să imbunătățească transparența in ceea ce privește condițiile de stagiu, impunand de exemplu cerința ca stagiile să se bazeze pe un acord scris de stagiu. Acordul ar trebui să acopere conținutul didactic (obiectivele educaționale, supravegherea) și condițiile de muncă (durata limitată, timpul de lucru, indicația clară că stagiarii vor fi plătiți sau compensați in alt mod și că vor beneficia sau nu de securitatea socială). Intr-adevăr, li se va cere furnizorilor de stagiu să indice in anunțul de post vacant dacă stagiul va fi plătit.

Context

Cadrul de calitate pentru stagii este una dintre inițiativele anunțate in Pachetul de măsuri privind incadrarea in muncă a tinerilor din decembrie 2012 .

Scopul "Garanției pentru tineret" este acela de a se asigura că toți tinerii cu varsta de pană la 25 de ani primesc o ofertă de muncă de calitate, formare continuă, o ofertă de ucenicie sau de stagiu in termen de patru luni din momentul in care iși pierd locul de muncă sau ies din sistemul de invățămant oficial. Garanția pentru tineret este una dintre cele mai importante și mai urgente reforme structurale pe care trebuie să le introducă statele membre pentru a rezolva problema șomajului in randul tinerilor și a imbunătăți trecerea de la școală la un loc de muncă. Stagiile de bună calitate sunt extrem de importante pentru implementarea eficace a acesteia.

In ultimele două decenii, stagiile au devenit un punct important de intrare pe piața muncii pentru tineri. Deși acestea reprezintă tot mai mult o caracteristică standard a piețelor forței de muncă, răspandirea lor a fost in același timp insoțită de preocupări din ce in ce mai mari legate de conținutul didactic și de condițiile de muncă. Dacă menirea stagiilor este de a facilita intr-adevăr accesul la ocuparea unui loc de muncă, acestea trebuie să ofere un conținut didactic de calitate și condiții de lucru adecvate și nu ar trebui să constituie un inlocuitor ieftin pentru locurile de muncă obișnuite.

Un sondaj recent Eurobarometru referitor la calitatea stagiilor evidențiază faptul că stagiile sunt răspandite: aproximativ jumătate dintre respondenți (46%) au efectuat un stagiu, iar o mare parte dintre aceștia au efectuat mai multe stagii. Sondajul indică de asemenea că 35% dintre furnizorii de stagii nu oferă un acord scris de stagiu, iar la 23% dintre stagiari li se oferă la sfarșit posibilitatea de a-și reinnoi stagiul in loc de a fi recrutați in mod corespunzător. Sondajul arată totodată că numai 9% dintre stagii se desfășoară in străinătate.

Un studiu privind stagiile in toate statele membre ale UE a fost publicat de Comisie in iulie 2012. Acesta a recomandat ca stagiile să ofere mai multe garanții in privința calității și a perspectivelor pentru tineri și să răspundă mai bine cerințelor de pe piața muncii.