InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noi reglementari in domeniul achizitiilor publice

04.01.2011
 

In data de 31 decembrie 2010 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea de aprobare a OUG 76/2010 privind achizitiile publice. Potrivit acesteia, cei care vor sa depuna contestatii in procedurile de achizitii publice nu mai pot opta intre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si instanta de judecata, ci doar CNSC va primi contestatii. Astfel, contractele vor fi incheiate dupa pronuntarea deciziei de catre CNSC iar contestatarii se pot adresa justitiei pentru a ataca decizia CNSC. Prin aceste modificari autoritatile au dorit sa combata fenomenul prelungirii cu luni de zile a unei decizii referitoare la o contestatie, cu efecte negative asupra incheierii contractelor si derularii acestora, potrivit unor surse guvernamentale consultate de HotNews.ro.

Birocratia legislativa in domeniul achizitiilor publice in general si, in particular, procesul greoi al analizarii contestatiilor au fost acuzate, in ultimii ani, de numerosi beneficiari ai fondurilor europene ca fiind principalele vinovate de incheierea tarzie a contractelor ceea ce conduce implicit la derularea cu intarziere a lucrarilor/activitatilor si efectuarea cu intarziere a platilor.

Pe scurt, toate acestea duc la atragerea cu intarziere a fondurilor europene si explica, intr-o anumita masura, decalajul dintre proiectele aprobate - contractele incheiate - platile efectuate. Problemele au fost resimtite mai ales in cazul unor mari proiecte de infrastructura de transport si mediu, procedurile achizitiilor publice, inclusiv cele de solutionare a contestatiilor, fiind vorba despre sume mari in cadrul unor contracte care au stat in stand-by mai multe luni, asteptand hotararile din justitie.

In plus, problema "abuzului de contestatii" a atras si atentia Consiliului Concurentei, care a decis ca va "intra pe fir" la verificarea procedurilor de achizitii publice.

Astfel, la jumatatea anului 2010, au intrat in vigoare modificari la legislatia achizitiilor publice (OUG 76/2010), prin care au fost detaliate, intre altele, noile conditii pentru incheierea contractelor in urma contestatiilor, si anume - fara a mai astepta decizia Curtii de Apel.

Intre timp, potrivit unor surse guvernamentale si unor beneficiari de fonduri europene, de la intrarea in vigoare a OUG 76/2010 autoritatile de resort au constatat ca eliminarea Curtii de Apel din procesul premergator incheierii contractelor nu a fost suficienta, principala problema fiind termenele foarte lungi pe care le dau primele instante in cazul unor procese legate de contestatii.

 

Sursa : HotNews