InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noi masuri pentru descurajarea fumatului

21.12.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Noul plan interzice atat aromele puternice care ascund mirosul de tutun, cat şi etichetările inşelătoare, de tipul "light", care apar pe pachetele de ţigări.

In fiecare an, fumatul omoară aproximativ 700 000 de europeni, echivalentul populaţiei unui oraş ca Frankfurt. In plus, milioane de persoane suferă de boli asociate fumatului, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare şi respiratorii.

Legislaţia europeană in vigoare in acest domeniu a fost elaborată in urmă cu 11 ani şi este depăşită de contextul actual. Acum ştim mult mai multe despre aromele folosite in industria tutunului şi despre eficienţa avertismentelor de sănătate.

Pe piaţă au apărut produse noi, iar ţările din UE au reacţionat diferit in introducerea legislaţiei privind fabricarea, prezentarea şi comercializarea produselor din tutun. Prin urmare, protecţia este mai ridicată in unele ţări decat in altele.

Noul plan al Comisiei vizează:

etichetarea şi ambalarea - toate pachetele de ţigări şi de tutun de rulat trebuie să prezinte, pe 75% din suprafaţă, avertismente privind sănătatea, atat sub formă de imagine, cat şi de text. De asemenea, fiecare pachet trebuie să ii informeze pe consumatori că fumul de ţigară conţine peste 70 de substanţe cancerigene.

ingredientele - vor fi interzise toate produsele (ţigări, tutun de rulat şi produse din tutun care nu se aprind) care au o aromă puternică menită să acopere gustul de tutun. De asemenea, vor fi interzise produsele cu un grad de toxicitate şi de dependenţă mai mare decat nivelul normal.

produsele care nu se aprind - interdicţia privind snusul (o variantă a tutunului pentru prizat) se menţine, mai puţin in Suedia, care deţine o derogare. Toate produsele trebuie să poarte avertismente referitoare la sănătate, iar producătorii au obligaţia de a informa autorităţile inainte de a introduce produse noi pe piaţă.

produsele care conţin nicotină - cand nivelul de nicotină se situează sub un anumit prag, pachetele trebuie să poarte un avertisment privind sănătatea. Este şi cazul ţigaretelor din plante. Cand acest prag este depăşit, sunt autorizate doar produsele medicinale.

comerţul on-line - sistemele de verificare a varstei vor garanta că produsele din tutun nu li se vand copiilor şi adolescenţilor.

comerţul ilegal - se va infiinţa un sistem de urmărire a produselor din tutun care, alături de elementele de securitate, precum hologramele, va garanta că pe teritoriul UE se comercializează doar produsele care respectă normele UE.

Comisia speră că, datorită acestor măsuri, fumatul va deveni mai puţin atractiv, in special pentru tineri. Aproximativ 70% din fumătorii actuali au inceput să fumeze inainte de implinirea varstei de 18 ani, iar 94% inainte de a implini 25 de ani.