InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noi masuri de promovare a dreptul cetatenilor UE in afara granitelor

25.03.2011, sursa: Comisia Eur
 

Noi măsuri menite să promoveze dreptul cetăţenilor UE de a beneficia de protecţie consulară cand călătoresc in afara Uniunii şi cand ţara lor de origine nu este reprezentată la nivel local.

Dacă sunteţi in străinătate şi vă confruntaţi cu o situaţie neplăcută, primul lucru pe care il puteţi face, in mod normal, este să contactaţi consulatul sau ambasada ţării de origine. Ce se intamplă insă, dacă ţara dumneavoastră nu are reprezentanţă diplomatică in statul in care vă aflaţi?

In astfel de situaţii, cetăţenii UE pot solicita ajutor din partea consulatului sau ambasadei oricărei alte ţări membre a Uniunii.

Acesta este un drept care decurge din calitatea de cetăţean european: ţările membre au obligaţia de a le oferi cetăţenilor a căror ţară nu dispune de reprezentanţă diplomatică in străinătate acelaşi sprijin pe care l-ar oferi şi propriilor lor cetăţeni.

Acest drept se aplică in toate ţările din afara UE. De exemplu, Ungaria a repatriat recent, din Libia, 27 de cetăţeni maghiari, dar şi alte 60 de persoane provenind din Romania, Bulgaria, Germania şi Republica Cehă.

In Japonia, Germania a evacuat din Sendai, in urma cutremurului din 11 martie, nu numai propriii cetăţeni, ci şi alte 18 persoane provenind din alte ţări europene.

Urgenţele de acest tip sunt destul de rare, insă dreptul de a beneficia de asistenţă consulară in străinătate se aplică şi in situaţii mai obişnuite - paşapoarte furate, accidente, imbolnăviri.

Măsuri de sensibilizare

Intrucat mulţi cetăţeni şi funcţionari ai consulatelor nu sunt conştienţi de acest drept, Comisia ia măsuri pentru a oferi mai multe informaţii pe această temă şi pentru a-i ajuta pe europenii aflaţi in străinătate să obţină mai uşor ajutorul de care au nevoie.

In acest sens, a fost lansat site-ul dedicat protecţiei consulare, care vă pune la dispoziţie informaţii despre tipul de ajutor pe care il puteţi solicita, precum şi datele de contact ale consulatelor/ambasadelor din ţări aflate in afara UE. De asemenea, site-ul oferă şi recomandări de călătorie pentru fiecare din ţările respective, pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile naţionale din statele UE.

Pe parcursul anului următor, Comisia va propune noi măsuri menite să consolideze drepturile cetăţenilor europeni de a solicita şi primi asistenţă consulară.

De asemenea, se aşteaptă imbunătăţirea asistenţei pe care consulatele şi ambasadele le-o pot oferi, in mod curent, cetăţenilor provenind din ţări nereprezentate. Măsurile urmăresc inclusiv să faciliteze obţinerea de ajutor financiar pe durata unei crize şi rambursarea acestuia de către ţara de origine a cetăţeanului care a beneficiat de ajutorul respectiv.

In fiecare an, cetăţenii europeni efectuează peste 90 de milioane de deplasări in afara Uniunii. Aproximativ 30 de milioane trăiesc in alte ţări. SUA, China şi Rusia sunt singurele state in care toate cele 27 de ţări ale UE au reprezentanţă diplomatică. In restul lumii, cetăţenii europeni a căror ţară nu este reprezentată la nivel diplomatic, trebuie să solicite sprijinul altor ţări europene.