InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Noi granturi pentru reducerea decalajului de performanta in cercetare in Europa

04.02.2015
 

EU a anuntai lansarea unor noi granturi, menite sa ajute la reducerea decalajului de performanta in cercetare dintre statele membre si la consolidarea competitivitatii si a cresterii economice in Europa. Noul instrument de formare de echipe, in cadrul caruia se lanseaza granturile, va ajuta la imbunatatirea performantelor in cercetare si la cresterea investitiilor in tarile cu o clasare slaba in ceea ce priveste excelenta in cercetare. Finantate prin programul Orizont 2020, 31 de proiecte din astfel de tari au fost selectate sa pregateasca planuri operationale pentru noi centre de excelenta, in echipa cu institutii de calibru inalt din intreaga Europa.

Comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, dl Carlos Moedas, a declarat: "Simplu spus, am dori ca fondurile Orizont 2020 sa ajute o gama cat mai variata posibil de universitati si centre de cercetare europene. Suntem hotarati sa ne asiguram ca nicio parte a Europei nu ramane in urma in domeniile cercetarii si inovarii.Formarea de echipe ajuta acum la realizarea acestui lucru prin crearea de parteneriate intre institutiile de top si cele cu cel mai mare potential. Orizont 2020 rasplateste excelenta si, inca si mai important, cautarea excelentei".

Primele proiecte bazate pe formarea de echipe care au fost selectate pentru finantare vor fi conduse de institutii sau agentii de cercetare, precum si de autoritati nationale sau regionale. In faza 1 a actiunii, proiectele vor primi pana la 500 000 EUR fiecare (un total de 14,5 milioane EUR) pentru pregatirea planurilor operationale pentru noile centre de excelenta sau pentru modernizarea celor existente.

Proiectele finantate cuprind parteneriate intre institutii din intreaga Europa. De exemplu, un institut sloven face echipa cu Institutul Karolinska din Suedia pentru a crea impreuna un centru de excelenta in domeniul inovarii medicale. O alta propunere de succes implica eforturile unui institut bulgar de a pune bazele unui centru de excelenta pentru tehnologii durabile bazate pe bioresurse, in parteneriat cu Societatea Max Planck din Germania.

Istoricul dosarului

Formarea de echipe este o parte importanta din eforturile UE de a descatusa potentialul Europei in materie de cercetare si inovare. Statele membre eligibile pentru formarea de echipe sunt cele care s-au alaturat UE dupa 2004 plus Portugalia si Luxemburg, precum si opt tari care nu sunt membre ale UE, dar care sunt asociate programului Orizont 2020. Formarea de echipe va ajuta la stabilirea de noi relatii de colaborare, la construirea unor retele stiintifice noi si la valorificarea unor noi posibilitati pe care le ofera piata.

Toate proiectele sunt selectate de experti independenti, conform procedurilor standard Orizont 2020. Actiunea cuprinde doua faze. In prima faza, se ofera finantare pentru elaborarea unui "plan de afaceri" pentru viitorul centru. In faza 2, pot fi apoi selectate pana la zece dintre aceste proiecte pentru a primi in continuare sprijin pentru crearea efectiva a centrului, in urma unui proces de revizuire concurential. Finantarea pentru propunerile din faza 1 (31 de proiecte selectate, din 169 de proiecte depuse) a ajuns la 14,5 milioane EUR, iar pentru faza 2, la ora actuala, sunt prevazute 87 de milioane EUR. Sinergia dintre politica de coeziune si cea de formare de echipe poate sa le permita proiectelor ajunse in faza 2 sa foloseasca fonduri structurale disponibile pentru crearea efectiva a centrelor de excelenta si pentru finantarea infrastructurilor si a echipamentelor de mari dimensiuni care nu sunt finantate de granturile pentru formarea de echipe.

In cadrul Orizont 2020, programul UE de finantare a cercetarii, va fi disponibil un pachet de masuri in valoare de pana la 800 de milioane EUR pentru masuri de extindere a participarii statelor membre cu performante scazute in domeniul cercetarii. Astfel de masuri includ actiunile de formare de echipe, de twinning (crearea de retele institutionale care include sprijin pentru schimbul de personal, consiliere specializata si asistenta), precum si premii speciale, cum ar fi noul instrument "catedrele SEC" 

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
lista proiecte aprobate_eng.pdf
lista proiecte aprobate_eng.pdf
210,07 KBytes
04.02.2015 07:38