InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Nicio forma de azbest nu este sigura: un raport OMS solicita interzicerea totala

17.09.2010
 

Un raport recent, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, solicită o interdicţie de urgenţă, la nivel mondial cu privire la minerit şi la utilizarea azbestului. Raportul susţine că nu există nicio utilizare in siguranţă a azbestului, care să poată preveni expunerea la locul de muncă şi in mediu, şi indeamnă toate ţările să folosească alternative mai sigure la azbest in vederea protejării sănătăţii cetăţenilor lor.
Azbestul este utilizat pentru a fabrica ţesutul de izolaţie şi materiale ignifuge. Acesta poate fi, de asemenea, amestecat cu ciment pentru a fabrica plăci de azbest, acoperişuri şi ţevi pentru industria de construcţii. Deşi 52 de ţări, inclusiv toate statele membre ale UE, interzic toate formelor de azbest, peste 2 milioane de tone de azbest sunt minate anual, in principal in Rusia, China, Kazahstan, Brazilia, Canada, Zimbabwe, şi Columbia. Aproape toate ţările din Asia, Europa de Est, America Latină şi Africa continuă să folosească azbest iar in ţările in curs de dezvoltare, deseori, există prea puţină protecţie pentru cei care lucrează sau utilizează produsedin azbest.
Multe persoane sunt expuse la azbest in mediul inconjurător, in special la materiale de construcţii cu conţinut de azbest. Şcolile, casele şi birourile in lumea dezvoltată pot conţine in construcţii materiale de acest tip, in timp ce materiale de construcţii din azbest sunt folosite in prezent in cantităţi mari in ţările in curs de dezvoltare.
In solicitarea pentru o interdicţie universală in domeniul mineritului şi oricărei utilizări a azbestului, cercetătorii au subliniat că bolile şi decesele asociate azbestului pot fi prevenite. Alte produse pot fi folosite ca inlocuitori in condiţii de siguranţă, de exemplu, ţevi de fier ductil, ţeavă de polietilenă de inaltă densitate şi ţevi de beton armat pot fi folosite in loc conducte de apă din azbociment.
Pentru mai multe informaţii, studiul poate fi accesat la adresa web www.who.int/occupational_health/publications/asbestosrelateddisease/en/index.html.