InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Navigatia europeana prin satelit: Galileo lanseaza doi noi sateliti

21.08.2014
 

In 22.08.2014 vor fi lansati in spatiu doi noi sateliti in cadrul programului de navigatie prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungandu-se astfel la un numar total de sase sateliti pe orbita. Lansarea va avea loc la portul spatial european din Kourou, Guyana Franceza, la ora 14.31 CET si poate fi urmarita prin live streaming aici. Lansarea marcheaza o etapa importanta pentru Galileo, reprezentand un pas inainte in vederea realizarii unui sistem complet de navigatie prin satelit detinut de Uniunea Europeana. Acesti doi sateliti sunt primii dintr-o noua serie de sateliti detinuti in totalitate de UE. Ca urmare a lansarii unor sateliti suplimentari, disponibilitatea si gradul de acoperire al semnalului Galileo vor creste treptat si, in curand, se va putea trece la faza operationala deplina a programului. Satelitii care vor fi lansati maine, Doresa si Milena, poarta numele alese de catre doi elevi care au castigat un concurs de desen organizat la nivelul UE.

Comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, a declarat: "Odata cu lansarea acestor doi sateliti, programul Galileo va intra in faza de capacitate operationala completa. Lansarea da un nou impuls programului Galileo, un proiect cu adevarat european finantat de statele membre care are rolul de a maximiza beneficiile pentru cetatenii UE. Galileo opereaza intr-un domeniu tehnologic de varf si furnizeaza aplicatii cu un imens potential economic, sprijinind obiectivele UE privind cresterea economica si competitivitatea. De asemenea, sunt foarte bucuros sa anunt ca, incepand din 2015, Uniunea Europeana va putea sa utilizeze un sistem de lansare european "Ariane 5", gratie unui nou contract in valoare de 500 de milioane EUR pentru industria spatiala europeana."

Beneficiile sistemului de navigatie prin satelit al UE

Informatiile imbunatatite privind stabilirea pozitiei in timp si spatiu furnizate de Galileo vor avea implicatii pozitive pentru multe servicii si multi utilizatori din Europa. Produsele folosite zilnic, de exemplu telefoanele mobile si dispozitivele de navigatie instalate la bordul autovehiculelor vor beneficia de pe urma preciziei suplimentare oferite de Galileo. Datele de navigatie prin satelit oferite de Galileo vor contribui, de asemenea, la servicii esentiale pentru cetateni si utilizatori, de exemplu, ele vor spori siguranta sistemelor de transport feroviar si rutier si vor imbunatati raspunsul in situatii de urgenta.

Serviciul european geostationar mixt de navigare (EGNOS), un serviciu complementar programului Galileo, ofera deja o serie de beneficii. EGNOS este folosit, de exemplu, de industria aviatica pentru a oferi exactitatea de pozitionare necesara pentru aterizari mai precise, reducerea intarzierilor si a redirectionarilor si obtinerea unor rute mai eficiente in Europa.

Dupa ce va intra in faza operationala, Galileo va permite dezvoltarea unei serii largi de noi produse si servicii inovatoare in alte industrii si va genera crestere economica, inovare si locuri de munca cu inalta calificare. In 2013, piata mondiala anuala a produselor si serviciilor globale de navigatie prin satelit a fost evaluata la 175 de miliarde EUR si este de asteptat sa creasca in urmatorii ani la o valoare de aproximativ 237 de miliarde EUR pana in 2020.

Pasii urmatori

Comisia isi propune ca intreaga constelatie de 30 de sateliti Galileo (care include sase sateliti activi de rezerva pe orbita) sa devina operationala inainte de sfarsitul acestui deceniu.

Pentru a promova dezvoltarea economica si a maximiza beneficiile socioeconomice asteptate de la acest sistem, Comisia intentioneaza sa actualizeze planul de actiune al UE privind aplicatiile sistemului global de navigatie prin satelit si va propune noi masuri pentru a promova utilizarea Galileo.

Context

Galileo este programul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigatie prin satelit sub control civil european. Semnalele Galileo vor permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu intr-un mod mai precis si mai fiabil decat cel oferit de sistemele existente in prezent. Galileo va fi compatibil cu sistemele similare existente si unele dintre serviciile sale vor fi interoperabile cu acestea, dar va fi autonom.

Incepand din 2011, patru sateliti Galileo au fost lansati si utilizati in cursul etapei de validare pe orbita, permitand calcularea pentru prima data, in martie 2013, a unei pozitii geografice autonome utilizandu-se exclusiv semnale primite prin Galileo.

Programul EGNOS, operational din 2011, este un sistem european care contribuie la imbunatatirea performantei sistemelor globale de navigatie prin satelit. EGNOS imbunatateste acuratetea si fiabilitatea semnalelor primite de la sistemele existente prin corectarea erorilor de masurare a semnalului si prin furnizarea de informatii cu privire la integritatea semnalului.