InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Mobilitatea lucratorilor este esentiala pentru a face fata provocarilor demografice si in materie de competente cu care se confrunta UE

18.09.2014
 

Pentru a contracara efectele imbatranirii populatiei, UE va trebui sa elimine diferentele dintre femei si barbati si sa sporeasca participarea pe piata muncii a lucratorilor tineri si in varsta, insa mobilitatea si migratia au, la randul lor, un rol important de jucat. Aceasta este principala concluzie a raportului comun Comisie-OCDE intitulat Matching Economic Migration with Labour Market Needs (Corelarea migratiei economice cu necesitatile pietei fortei de munca) publicat recent.

Declinul demografic si deficitul de competente

In Europa, populatia in varsta de munca (15-64) va scadea, conform previziunilor, cu 7,5 milioane (-2,2%) intre 2013 si 2020, in timp ce in tarile OCDE in ansamblu va creste in aceeasi proportie. Intr-un scenariu cu o migratie neta zero, populatia in varsta de munca din cele 28 de state membre ale UE ar urma sa scada si mai mult, cu aproape 11,7 milioane (-3,5 %) pana in 2020.

Implicatiile nu sunt numai demografice: dat fiind ca piata muncii este dinamica si ocupatiile se modifica, deficitul de competente si lipsa de corelare a competentelor vor deveni probleme majore in UE. Potrivit Sondajului european in randul intreprinderilor realizat de Eurofound in 2013, in pofida incetinirii activitatii pe piata fortei de munca, 40% dintre intreprinderile din UE au dificultati in gasirea unor lucratori cu competente corespunzatoare. Per ansamblu, datele disponibile sugereaza ca, in majoritatea tarilor OCDE, nevoile in materie de forta de munca se vor concentra in urmatorul deceniu pe ocupatii specifice, care necesita in mare parte un nivel inalt de calificare, dar si pe niveluri de calificare intermediare.

In acest context, raportul comun UE-OCDE prezinta trei raspunsuri strategice complementare:

1.     Promovarea mobilitatii fortei de munca in interiorul UE, pentru a asigura o mai buna repartizare a competentelor

2.     O mai buna integrare a migrantilor din afara UE, pentru a permite o utilizare mai inteligenta a competentelor acestora

3.     Atragerea migrantilor calificati de care este nevoie pe piata fortei de munca a UE

Promovarea mobilitatii fortei de munca in interiorul UE

Contributia lucratorilor mobili din UE la cresterea globala a ocuparii fortei de munca este evidenta: persoanele care migreaza in interiorul UE au o rata de angajare mai ridicata (68%) decat cetatenii tarii gazda (64,5%). In plus, prin transferul de forta de munca si de competente din regiunile si tarile in care cererea este mai mica spre cele in care sunt necesare, mobilitatea in interiorul UE permite o utilizare mai eficienta a resurselor umane.

Potrivit raportului, vor fi necesare masuri de politica pentru a continua eliminarea obstacolelor din calea mobilitatii. Promovarea mobilitatii fortei de munca in interiorul UE va necesita, de asemenea, instrumente mai performante de corelare a competentelor si o mai buna promovare a invatarii limbilor straine.

O mai buna integrare a migrantilor din afara UE

In 2013, cetatenii din tari terte care locuiau in UE aveau o rata de ocupare cu 12 puncte sub media pentru cetatenii tarilor gazda (52,6% fata de 64,5%), diferenta fiind si mai pronuntata la compararea persoanelor cu studii tertiare.

Raportul evidentiaza faptul ca aceasta risipa semnificativa de capital uman ar putea fi remediata in special prin facilitarea recunoasterii calificarilor straine, asigurarea accesului imigrantilor la cele mai eficiente programe active pe piata muncii si furnizarea unei formari lingvistice adaptate la competentele migrantilor in tarile de destinatie.

Atragerea competentelor de care este nevoie pe piata fortei de munca a UE

In prezent, nivelul migratiei lucratorilor calificati din tari terte catre majoritatea statelor membre ale UE este unul scazut, in ciuda faptului ca unele tari au liberalizat reglementarile in materie de migratie. Potrivit raportului, aceasta se datoreaza in special sistemului de admitere legala si faptului ca, in cele mai multe tari, angajatorii sunt reticenti sa angajeze personal din strainatate. Raportul subliniaza mai multe optiuni pentru actiunile viitoare, precum imbunatatirea echilibrului intre dependenta de cererea angajatorilor si mecanismele de protectie si imbunatatirea instrumentelor de corelare pentru a le permite angajatorilor sa identifice potentialii lucratori migranti, inclusiv studentii straini.

 

Sursa:CE