InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ministerul pentru Societatea Informationala a lansat Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 - 2020

19.11.2014
 

 Ministerul pentru Societatea Informationala a lansat Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 - 2020

 

 In cadrul acestui eveniment, prezidat de ministrul societatii informationale Razvan Cotovelea au fost prezentate obiectivele generale ale Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2014-2020 care a fost elaborata de catre MSI si are in vedere dezvoltarea sectorului IT&C in Romania, si crearea conditiilor unui mediu mai inteligent, mai durabil si mai favorabil incluziunii sociale. Aceasta strategie are un rol deosebit de important in identificarea si prioritizarea viitoarelor politici publice, a programelor nationale si a proiectelor pe care Romania le va finanta din fonduri publice in perioada 2014-2020 pentru domeniul IT&C. Domeniile avute in vedere sunt: eGuvernare 2.0, Interoperabilitate, Securitate Cibernetica, Cloud Computing, Open Data, Big Data si Media Sociale, TIC in educatie, e-sanatate, e-cultura si e-incluziune sociala, E-comert cercetare dezvoltare si inovare TIC, Broad Band si infrastructura de servicii digitale.

Agenda Digitala pentru Romania 2020, document care s-a aflat in consultare publica pana pe data de 31 iulie 2014, arata ca investitiile totale in sectorul Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro in Romania, pana in anul 2020, iar impactul pozitiv in Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 13%.

"De cateva saptamani avem o noua Comisie Europeana. IT&C este domeniul in care Romania trebuie sa ai aiba rolul de leadership. Elementul fundamental tine de programare si planificare a interventiilor publice, de predictibilitate pentru tot ce inseamna IMM-uri. Putem sa confirmam mediului de afaceri ca la cele 500 de milioane de euro alocate in 2013 in domeniu, s-au adaugat alte 100 de milioane de euro. De asemenea, un numar de 1.700 de proiecte in sectorul IT&C au fost finantate din fonduri europene. Sectorul IT&C a reusit sa fie al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

Obiectivul general al Agendei Digitale la nivel european este de a aduce beneficii economice si sociale durabile datorita unei piete unice digitale bazate pe internetul rapid si ultrarapid si pe aplicatiile interoperabile. In contextual economic si social actual, stimularea cresterii economice si a crearii de locuri de munca reprezinta prima prioritate pentru Uniunea Europeana pentru urmatorii cinci ani, iar Strategia Europa 2020 este principalul element catalizator al eforturilor ce vizeaza acest dublu deziderat" a precizat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

http://www.fabricadebani.ro/images/spacer.gif

http://www.fabricadebani.ro/images/spacer.gif