InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ministerul Sanatatii supune dezbaterii HG pentru aprobarea pachetului minimal si pachetului de servicii de baza

23.12.2013
 

Duminică, 22 decembrie 2013, Ministerul Sănătății a publicat, spre dezbatere, proiectul final de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal și pachetului de servicii de bază. Varianta finală cuprinde observațiile și propunerile comisiilor de specialitate, asociațiilor de pacienți, altor organizații profesionale și, de asemenea, acordul scris al Comisiei Europene.
Varianta prezentată pe site-ul MS cuprinde tipurile de servicii care vor fi oferite populației pe componente ale sistemului sanitar, urmand ca modalitățile concrete de furnizare a serviciilor medicale să fie stabilite prin contractul cadru și normele de aplicare, după aprobarea HG-ului.
Beneficiarii pachetului minimal de servicii medicale sunt cetățeni neasigurați care vor avea acces la :
- servicii medicale de urgență,
- servicii de prevenție acordate la nivelul medicului defamilie - consultații și analizele de evaluare a riscului (Hipertensiune și diabet), monitorizarea periodică a persoanelor depistate și acordarea tratamentului necesar,
- consultații de planificare familială.
Totodată, o atenție deosebită se va acorda gravidei și lehuzei prin acordarea de consultații de monitorizare atat la medicul de familie, cat și in ambulatorul de specialitate, asigurandu-se totodată și nașterea.
Serviciile spitalicești pentru cetățenii neasigurați vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgență, dar și pentru bolile cu potențial endemo-epidemic.
Pachetul de bază este gandit după o altă abordare decat pană acum, nu pe număr de consulații sau pe pacient, ci pe episoade de ingrijire, adică de cate ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acesta are in vedere comutarea accentului de pe curativ pe prevenție, educație pentru sănătate, evitarea imbolnăvirilor și depistarea precoce a bolilor - cu precădere a celor cu impact major asupra stării de sănătate a romanilor.
Pachetul de servicii medicale de bază urmărește dezvoltarea serviciilor de asistență primară și ambulatoriu de specialitate, dar și descărcarea sectorului spitalicesc de internările nejustificate.
Proiectul introduce pentru prima dată in sistemul de sănătate din Romania onsultațiile multidisciplinare de specialitate in ambulatorul integrat, astfel incat pacienții cu afecțiuni complexe să beneficieze de evaluarea stării de sanatate in echipe de specialiști. De exemplu, managementul afecțiunii oncologice - pacientul beneficiază simultan de expertiza medicilor specialiști - oncolog, radioterapeut și chirurg.
In ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinări paraclinice variate șiau fost introduse noi analize: teste speciale pentru bolile autoimune și teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind sustinute in prezent din Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate.
S-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate in ambulatorul de specialitate, o gamă largă de explorări fucționale și de imagistică (scintigrafia paratiroidiană).
In ceea ce privește serviciile spitalicești, se vor trata toate afecțiunile care necesită internare. Stabilirea tipului de spitalizare se va face in funcție de afecțiune, de complexitatea procedurilor terapeutice și de durata supravegherii de care trebuie să beneficieze pacientul.
Pachetul de bază, aplicat in mod corect, va putea să micșoreze cheltuielile in spitale, ceea ce va permite creșterea etapizată a tarifelor de decontare, estimările noastre fiind ca in anul 2016 să putem actualiza toate tarifele din Romania la nivelul valorilor reale.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro,
Tel: 021 3072506, Persoana de contact: Mihaela Bardoş
http://www.ms.ro/?pag=22,
Afisat de la 22-12-2013 pana la 04-02-2014
(Sursa: Ministerul Sanatatii)