InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Mediu: saptamana mobilitatii promoveaza utilizarea mijloacelor alternative de transport urban pentru un aer mai curat

17.09.2013
 

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene vor participa la cea de-a 12-a ediție a Săptămanii europene a mobilității(16-22 sept). Anul acesta, săptămana mobilității, se desfășoară sub sloganul "Clean air - it's your move!" (Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și incurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbandu-și obiceiurile in materie de mobilitate.
Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat in legătură cu acest subiect: "Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calității aerului și a stării noastre de sănătate. Orașelor le revine un rol important in ceea ce privește imbunătățirea opțiunilor de transport existente. Prin creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor și prin oferirea unor alternative mai puțin poluante, orașele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci cand este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideți!"
Siim Kallas, comisarul european pentru transport și mobilitate, a declarat: "Anul acesta săptămana europeană a mobilității și campania Do the Right Mix care o insoțește ne reamintesc că putem contribui cu toții la combaterea poluării aerului urban. Schimbandu ne obiceiurile, de exemplu deplasandu-ne cu bicicleta in loc să mergem cu mașina sau optand pentru transportul in comun, putem să ne imbunătățim calitatea vieții."
Ediția din 2013 se desfășoară in paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmand ca, ulterior in cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătății cetățenilor europeni, conducand la complicații respiratorii și cardiace, la decese premature și la reducerea speranței de viață. Poluarea aerului afectează, de asemenea, mediul, ducand la acidifiere, la pierderea biodiversității, la epuizarea stratului de ozon și antrenand schimbări climatice.
Traficul urban este o sursă crescandă de poluare a aerului - in special ca urmare a emisiilor de pulberi in suspensie și de dioxid de azot. Deseori, autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a elabora strategii de transport urban care să corespundă cererii de mobilitate, să asigure protecția mediului, să amelioreze calitatea aerului și să sporească atractivitatea orașelor din punctul de vedere al calității vieții.
Sub deviza "Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!" -, Săptămana europeană a mobilității subliniază faptul că avem toți un rol de jucat și că, inclusiv prin schimbări minore, cum ar fi oferirea mai multor posibilități de deplasare, incurajand oamenii să călătorească cu mijloacele de transport in comun, să utilizeze in comun autoturismele, să meargă cu bicicleta in loc să ia mașina sau pur și simplu să meargă pe jos, putem ameliora calitatea vieții in orașele și metropolele europene.
Context
Săptămana europeană a mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Campania, care se desfășoară in fiecare an in perioada 16-22 septembrie, are rolul de a incuraja autoritățile locale europene să aplice și să promoveze măsuri durabile in domeniul transporturilor și de a invita cetățenii să incerce și alte modalități de deplasare in afara automobilului.
Povestea Săptămanii europene a mobilității a inceput in 1998, cand in Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza "In oraș fără mașină!". Această inițiativă este reluată de atunci in luna septembrie a fiecărui an, orașele și metropolele fiind incurajate să interzică, pentru o zi, circulația vehiculelor motorizate pe străzile lor. In acest fel, cetățenii au ocazia să vadă o fațetă diferită a orașelor in care trăiesc, fiind incurajați să utilizeze moduri de transport durabile și fiindu-le adresate campanii de sensibilizare cu privire la impactul asupra mediului al alegerilor pe care le fac in materie de mobilitate. Succesul acestei inițiative franceze a dus la lansarea in 2002 a Săptămanii europene a mobilității.
De atunci, Săptămana europeană a mobilității s-a bucurat de o popularitate tot mai mare in Europa și in intreaga lume. In 2012, 2 158 de orașe, reprezentand 147,6 milioane de cetățeni, au aderat la această campanie. In total au fost adoptate 7 717 măsuri permanente, care vizează, in principal, infrastructurile destinate cicliștilor și pietonilor, reducerea traficului, imbunătățirea accesibilității mijloacelor de transport și sensibilizarea cu privire la adoptarea unui comportament durabil in materie de transport.
Autoritățile locale europene au fost invitate să adere la Carta Săptămanii europene a mobilității și să iși publice programele pe site-ul www.mobilityweek.eu. Orașele care organizează evenimente pe tot parcursul săptămanii 16-22 septembrie, care adoptă măsuri permanente și care stabilesc o "zi fără mașini" pot, de asemenea, să iși depună candidatura la premiul Săptămanii europene a mobilității, alăturandu-se astfel orașelor cărora li s-a decernat acest premiu in anii anteriori: Zagreb (Croația), Bologna (Italia), Gävle (Suedia) și Budapesta (Ungaria).