InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Mediu: calitatea aerului si apei, printre prioritatile Romaniei in 2015

09.03.2015
 

Romania respecta normele UE in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii aerului si gestionarea sustenabila a apei, afirma cel mai recent raport al Agentiei Europene pentru Mediu.

Potrivit celui mai recent raport privind situatia si perspectivele mediului inconjurator in 2015, elaborat de Agentia Europeana pentru Mediu, Romania are in vedere imbunatatirea calitatii aerului, precum si gestionarea sustenabila a apei, in conformitate cu normele UE.

Raportul subliniaza faptul ca strategia nationala in domeniul biodiversitatii prevede realizarea de studii de impact inainte de aprobarea oricaror planuri de dezvoltare in ariile naturale protejate. De asemenea, strategia stabileste si indicatorii necesari evaluarii starii de sanatate a speciilor si habitatelor din aceste arii.

In domeniul gestionarii deseurilor, raportul face referire la adoptarea strategiei nationale si a planului de gestiune aferent, ambele documente fiind in linie cu cele mai noi norme ale Uniunii Europene.

Comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, a declarat: "Consider ca raportul din 2015 privind starea mediului este «linia de start» a mandatului meu. Raportul arata in mod clar ca politicile de mediu ale UE produc rezultate pozitive. Politicile de mediu genereaza si locuri de munca. Cresterea spectaculoasa a economiei ecologice, chiar si in cei mai dificili ani ai recesiunii, este de bun augur pentru competitivitatea Europei."

Context

Raportul din 2015, intitulat "Mediul european - stare si perspective", ofera o evaluare completa a starii, tendintelor si perspectivelor mediului inconjurator in Europa, prin plasarea acestuia in contextul mondial. Raportul a fost elaborat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), in colaborare cu Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet) si cu serviciile Comisiei Europene.

In raport sunt analizate urmatoarele domenii:

§  calitatea aerului;

§  apa;

§  utilizarea terenurilor;

§  protectia naturii si a biodiversitatii;

§  gestionarea deseurilor;

§  schimbarile climatice;

§  sanatate; si,

§  calitatea vietii.

 

 

Sursa:CE