InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri propuse de UE pentru dezvoltarea comertului electronic

16.01.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Menite să incurajeze şi mai mult comerţul on-line şi să faciliteze vanzările pe internet in toate statele membre, măsurile propuse de UE vor contribui la creşterea economică şi vor genera noi locuri de muncă.
Printre numeroasele avantaje potenţiale ale comerţului electronic se numără preţurile mai reduse, accesul la o gamă mai largă de bunuri, dezvoltarea unor servicii inovatoare şi crearea de locuri de muncă.
Achiziţiile on-line reprezintă circa 3% din comerţul european cu amănuntul. Insă dezvoltarea unei pieţe electronice uniforme se confruntă in continuare cu numeroase obstacole.
De exemplu, normele care reglementează vanzările on-line sunt adesea neclare sau chiar ignorate, site-urile nu le furnizează consumatorilor suficiente informaţii, iar posibilităţile de comparare a preţurilor sunt limitate.
In aceste condiţii, numeroşi potenţiali clienţi refuză să facă achiziţii on-line, deşi acest sistem le-ar permite realizarea unor economii estimate la aproape 11,7 miliarde de euro pe an. Dezvoltarea unei pieţe electronice mai deschise şi mai sigure le-ar putea aduce beneficii atat cumpărătorilor, cat şi comercianţilor.

Comisia propune 16 măsuri care să imbunătăţească nivelul de informare, gradul de protecţie şi gama de bunuri disponibile. Acestea vizează dublarea, pană in 2015, a volumului de vanzări on-line.
Noile propuneri:
- ar facilita achiziţiile electronice de bunuri şi servicii (inclusiv muzică şi filme)
- ar permite o livrare mai eficientă şi mai rentabilă a produselor pe tot teritoriul UE
- le-ar solicita comercianţilor să furnizeze mai multe informaţii despre produse şi preţuri
- ar contribui la dezvoltarea serviciilor de internet de mare viteză şi a infrastructurii de comunicaţii, oferind acces inclusiv persoanelor din zone izolate şi rurale
- ar asigura o mai bună informare a consumatorilor, precum şi o protecţie sporită impotriva abuzurilor comise pe internet.
Intreprinderile ar avea, la randul lor, de caştigat, intrucat măsurile le incurajează să investească in servicii şi vanzări on-line. In plus, propunerile vizează stoparea descărcărilor ilegale de conţinuturi protejate de drepturi de autor (cum ar fi filmele şi muzica) şi stabilirea unui cadru juridic clar pentru tranzacţiile on-line.
Măsurile propuse vin in completarea directivei privind comerţul electronic care defineşte norme comune pentru vanzările electronice transfrontaliere.