InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri pentru imbunatatirea cercetarii europene

14.09.2011, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 

CE a anunţat, pe 13 septembrie, lansarea unei consultări publice prin care se urmăreşte colectarea de opinii in scopul stabilirii unor modalităţi de imbunătăţire radicală a cercetării europene. Consultarea se va incheia la 30 noiembrie 2011, iar obiectivul final este realizarea Spaţiului European de Cercetare (SEC) pană in anul 2014, prin crearea unei pieţe unice reale a cunoaşterii, cercetării şi inovării. Odată creat acest spaţiu, instituţiile de cercetare şi intreprinderile vor avea o cooperare eficientă şi in afara graniţelor, dezvoltandu-şi astfel potenţialul de creştere.


In cadrul acestei consultări publice, CE doreşte să afle dacă cercetătorii se simt blocaţi in spatele graniţelor naţionale atunci cand caută noi oportunităţi, dacă oamenii de ştiinţă au nevoie de infrastructuri noi de cercetare pentru a-şi testa şi pune in practică noile idei, dar şi dacă reprezentanţii comunităţii ştiinţifice au nevoie de mai multe oportunităţi pentru a face schimb de opinii, a realiza noi proiecte, noi produse şi servicii.


Rezultatele consultării vor fi apoi folosite de Comisia Europeană pentru a finaliza propunerea privind un cadru consolidat a Spaţiului European de Cercetare, ce urmează să fie publicată inainte de sfarşitul anului 2012.


Comisia Europeană a prezentat incă din ianuarie 2000 o comunicate intitulată "Către un Spaţiu european de cercetare", document lansat, apoi, in martie 2000, in cadrul Consiliului European de la Lisabona. Ideea creării Spaţiului European de Cercetare a fost relansată in 2007, odată cu Cartea Verde a Comisiei Europene privind SEC.
Spaţiul European de Cercetare reprezintă condiţia de trecere intr-o nouă eră a inovării şi competitivităţii in Europa in care Uniunea Europeană va deveni o "Uniune a inovării".


Uniunea inovării este o iniţiativă cuprinsă in Strategia Europa 2020 care defineşte o abordare strategică a inovării susţinută la cel mai inalt nivel politic. Uniunea inovării va reuni eforturile Europei in faţa unor provocări precum schimbările climatice, siguranţa aprovizionării cu energie şi alimente, sănătatea şi imbătranirea populaţiei şi va apela la intervenţia sectorului public pentru stimularea sectorului privat şi pentru eliminarea blocajelor.


"Nevoia de a stimula economia Europei inseamnă nevoia de a obţine cele mai bune rezultate posibile din activitatea noastră de cercetare. Este inacceptabil faptul că de multe ori este mai atractiv şi mai uşor pentru elita cercetătorilor europeni sa traverseze Atlanticul decat să se deplaseze pe teritoriul UE. Invităm comunitatea de cercetare să ne comunice nevoile sale, pentru ca astfel să putem conlucra la inlăturarea barierelor din calea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă", a declarat Comisarul european pentru cercetare şi inovare, Máire Geoghegan-Quinn.