InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri mai dure pentru combaterea evaziunii fiscale in UE

13.12.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in UE prin evaziune şi fraudă fiscală. Un nou plan de acţiune incurajează guvernele europene să promoveze măsuri comune impotriva companiilor şi a persoanelor care se sustrag de la plata impozitelor.

Planul de acţiune pentru combaterea fraudei şi evaziunii fiscale prevede măsuri pe termen scurt, mediu şi lung menite să soluţioneze problema şi să conducă la recuperarea banilor datoraţi.

UE recomandă ca această campanie să inceapă cu acţiuni impotriva paradisurilor fiscale şi a lacunelor juridice pe care unele companii le folosesc pentru a evita plata taxelor.

Ţările din UE au in prezent standarde variate cu privire la definirea paradisurilor fiscale şi, prin urmare, au metode diferite de acţiune. Aceasta inseamnă că tranzacţiile care implică paradisuri fiscale se pot derula cel mai uşor prin intermediul ţărilor care au legislaţia cea mai tolerantă.

O abordare comună cu privire la detectarea şi apoi combaterea paradisurilor fiscale i-ar impiedica pe evazionişti să profite de diferenţele existente la nivelul sistemelor naţionale.

UE le recomandă statelor membre să intocmească o listă neagră a locurilor care pot reprezenta paradisuri fiscale. Astfel s-ar transmite un semnal puternic, care ulterior ar putea fi urmat de o modificare a acordurilor fiscale aflate in prezent in vigoare. La randul său, acest lucru ar descuraja investitorii.

Pentru a preveni sustragerea companiilor de la plata taxelor, ţările din UE ar trebui să consolideze mai intai convenţiile privind evitarea dublei impuneri - datorită acestora, companiile active in mai multe ţări nu trebuie să plătească impozite in fiecare dintre ele. Lacunele existente le permit unor companii să abuzeze de aceste convenţii şi să nu plătească impozite deloc.

Această formă de evaziune fiscală, cunoscută şi sub denumirea de "planificare fiscală agresivă", se inregistrează tot mai des, iar planul de acţiune recomandă soluţionarea aspectelor tehnice şi juridice care o fac posibilă.

Dacă ţările membre incearcă să abordeze pe cont propriu această problemă, există riscul ca intreprinderile vizate să se stabilească pur şi simplu in altă ţară cu o legislaţie mai permisivă. Este nevoie de o acţiune la nivelul UE pentru a elimina lacunele juridice şi pentru a ne asigura că nicio ţară nu suferă pierderi financiare pentru că a acţionat singură.

Comisia Europeană ar urma să monitorizeze punerea in aplicare a acestor recomandări şi să facă presiuni asupra ţărilor care nu fac progrese suficiente.

Planul va fi inaintat spre aprobarea Parlamentului European şi a miniştrilor de finanţe din UE.

Intre timp, Comisia va mai elabora o serie de propuneri de iniţiative suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi:
elaborarea unui cod al contribuabililor
introducerea la nivelul UE a unui număr de identificare fiscală
o revizuire a dispoziţiilor europene impotriva abuzurilor
elaborarea de orientări privind trasabilitatea fluxurilor financiare.