InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri in domeniul bancar

25.07.2011, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 


Comisia Europeană a anunţat, pe 20 iulie, o propunere legislativă care urmăreşte intărirea rezistenţei sectorului bancar la şocuri precum cele generate de criza economico-financiară. Totodată, propunerea Comisiei are ca scop şi crearea condiţiilor necesare pentru bănci astfel incat acestea să poată finanţa in continuare activitatea şi creşterea economică.

Pachetul legislativ propus de Comisia Europeană conţine o directivă care reglementează accesul la activităţile de acceptare de depozite şi un regulament care reglementează desfăşurarea activităţilor instituţiilor de credit şi ale societăţilor de investiţii.

Potrivit directivei, băncile vor fi obligate să deţină rezerve de capital mai mari şi de calitate superioară pentru a putea rezista independent in cazuri unor şocuri. Această prevedere a fost introdusă ca urmare a faptului că instituţiile financiare au intrat in perioada de criză cu un capital insuficient, fiind necesar un sprijin fără precedent din partea autorităţilor naţionale.

Practic, sunt introduse două rezerve de capital, pe langă cerinţele minime: o rezervă pentru conservarea capitalului, identică pentru toate băncile din UE, şi o rezervă de capital contraciclică, care urmează să fie stabilită la nivel naţional.

Totodată Comisia intenţionează să instituie un nou cadru de guvernanţă, prin care supraveghetorii să primească noi prerogative pentru a monitoriza mai indeaproape băncile. Se vizează creşterea eficienţei supravegherii riscurilor de către consiliile de administraţie, imbunătăţirea statutului funcţiei de administrare a riscului şi asigurarea unei monitorizări eficiente de către supraveghetori a guvernării riscurilor.

Se propun, de asemenea, sancţiuni descurajatore in cazul in care instituţiile incalcă cerinţele UE. Ele vor fi aplicate de supraveghetori şi vor fi eficiente şi proporţionale - de exemplu, amenzi administrative de pană la 10% din cifra de afaceri anuală a unei instituţii sau interdicţii temporare pentru membrii organismului de conducere al instituţiei.

Sunt prevăzute şi măsuri pentru o mai bună supraveghere, dar şi prevederi care să determine reducerea utilizării, de către instituţiile de credit, a ratingurilor de credit externe.

Prin regulament se propune un cadru unic de reglementare pentru intreg sectorul bancar in scopul imbunătăţirii aplicării legii şi al unei transparenţe sporite. In plus, regulamentul vine cu prevederi in ceea ce priveşte capitalul, lichiditatea, riscul de contraparte.

Pachetul Comisiei Europene vizează modificarea comportamentului celor 8000 de bănci care activează in UE, către un sistem financiar european mai solid şi mai sigur.