InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri impotriva criminalitatii informatice

30.03.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Un nou centru european va avertiza statele membre cu privire la ameninţările informatice majore şi va furniza sprijin in cadrul investigaţiilor.

Zilnic, circa un milion de persoane sunt victime ale unei infracţiuni informatice. Autorii sunt invizibili şi răman adesea nepedepsiţi.

Pentru a combate acest fenomen, UE propune infiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice . El ar urma să avertizeze statele membre cu privire la ameninţările majore şi să le atragă atenţia asupra punctelor slabe ale sistemelor de apărare on-line. In acelaşi timp, ar urma să identifice reţelele organizate de criminalitate şi pe cei mai importanţi infractori şi să furnizeze ajutor in cadrul investigaţiilor.

Pentru a veni in sprijinul investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică, centrul va colecta informaţii provenind din domeniul public, din sectorul privat, de la serviciile de poliţie şi din mediul academic.

Criminalitatea informatică se manifestă sub diverse forme:
furtul identităţii on-line
frauda on-line
escrocherii implicand cărţile de credit
exploatarea sexuală a copiilor
preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web
atacuri asupra sistemelor IT publice sau private

Numărul acestor infracţiuni este in creştere. Zilnic, pană la 600 000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. Numai in Belgia, numărul de cazuri de fraudă pe internet a crescut de la 4 000 (2008) la peste 7 000 (2010). In Regatul Unit, preluările ilegale de conturi bancare au crescut cu 207% in 2009, faţă de 2008.

Intensificarea luptei impotriva criminalităţii informatice va spori increderea in serviciile bancare şi de rezervare on-line, permiţand economisirea a milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat in 2011, criminalitatea informatică generează costuri cuprinse intre 85 şi 291 de miliarde de euro.

Din păcate, foarte puţini infractori sunt prinşi.

Prin natura sa paneuropeană, noul centru va permite transmiterea rapidă a alertelor privind ameninţările informatice in toate ţările din UE. De exemplu, dacă in Lituania se raportează un incident de accesare ilegală a unui cont bancar, centrul va fi in măsură să facă imediat legătura cu incidente similare inregistrate in Grecia sau Irlanda. Astfel, va putea avertiza rapid toate statele membre.

In plus, centrul le-ar putea răspunde investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică la intrebări vizand aspecte tehnice şi de expertiză legală.

Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Poliţie (Europol) la Haga (Ţările de Jos), care trebuie mai intai să aprobe propunerea.