InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Masuri UE de sporire a competitivitatii pe piata serviciilor de telefonie mobila

12.07.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Măsurile UE de sporire a competitivităţii pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă in regim de roaming vor pune capăt facturilor exagerate.

Noile norme işi propun să determine operatorii europeni de telefonie mobilă să reducă drastic tarifele de roaming.

UE urmăreşte să elimine, pană in 2015, diferenţele dintre tarifele pentru apeluri naţionale şi cele efectuate in regim de roaming - unul dintre obiectivele agendei digitale, pentru a asigura funcţionarea fără piedici a pieţei comunicaţiilor.

Propunerea abordează cauza principală a problemei - absenţa concurenţei pe pieţele serviciilor de roaming - facilitand accesul operatorilor alternativi la această piaţă şi oferind consumatorilor o gamă mai largă de opţiuni.

Potrivit comisarului pentru agenda digitală, Neelie Kroes, propunerea "va avea ca efect imediat şi reducerea preţurilor pentru transferul de date in roaming, domeniu in care operatorii realizează in prezent marje de profit scandaloase".

In viitor, operatorii naţionali ar urma să ofere altor furnizori acces la propriile reţele, la tarife cu ridicata reglementate.

In acelaşi timp, consumatorii vor avea libertatea să apeleze la serviciile de roaming oferite de alţi furnizori decat operatorul lor naţional. Trecerea la altă reţea ar urma să se facă automat, fără ca utilizatorul să-şi schimbe numărul de telefon sau cartela SIM.

Plafon tarifar pentru transferul de date

Deschiderea pieţei şi lărgirea ofertei vor stimula concurenţa şi vor determina scăderea preţurilor, dar procesul poate fi indelungat.

De aceea, Comisia a stabilit un plafon tarifar pentru serviciile de transfer de date in roaming: 90 de cenţi/MB (din iulie 2012) şi 50 de cenţi/MB (din iulie 2014).

In 2010, tariful mediu a fost de 1,06 euro/MB. Insă, in unele cazuri, descărcarea de date in altă ţară a UE a costat chiar şi 12 euro/MB!

Noul plafon tarifar vine in completarea celui stabilit pentru mesaje şi apeluri vocale (35 de cenţi/min. pentru apeluri efectuate şi 11 cenţi/min. pentru apeluri primite). Acesta se aplică pană in iunie 2012, dar va fi extins pană la mijlocul anului 2016.

Pentru a-i proteja pe consumatori de facturile exagerate, rămane in vigoare limitarea la 50 de euro a transferului de date in roaming (cu excepţia cazului in care clientul a specificat că doreşte să o depăşească).

Plafonul curent aplicabil preţurilor cu ridicata (preţul plătit de un operator pentru a folosi reţeaua unui concurent) rămane valabil pană in 2022.

Comisia se aşteaptă ca noile norme să incurajeze extinderea ofertelor transfrontaliere şi reducerea preţurilor cu mult sub plafoanele stabilite.

Etapele următoare

Propunerea va fi inaintată Parlamentului European şi guvernelor UE, spre aprobare.