InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Marirea protectiei pentru beneficiarii pachetelor turistice

12.07.2013, sursa: Comisia Europeana
 

Vă interesează un pachet turistic tradiţional? Noile norme europene vă consolidează drepturile. Preferaţi să vă personalizaţi pachetul de servicii? Veţi beneficia de acelaşi nivel de protecţie!

Vremea rezervărilor efectuate exclusiv la sediul agenţiilor de turism, cu un teanc de broşuri in braţe, a trecut.

Turiştii joacă acum un rol mult mai activ, alegand deseori on-line diversele componente ale unui pachet de servicii (hotel, zboruri etc.).

Noile norme privind pachetele turistice English integrează această tendinţă, actualizand reglementările adoptate intr-o epocă in care internetul nu juca incă un rol atat de important (1990).

La timpul respectiv, aceste reglementări au adus imbunătăţiri majore, acordandu-le cumpărătorilor dreptul de a primi toate informaţiile necesare inainte de a semna contractul, dreptul la rambursarea banilor in cazul schimbării anumitor părţi ale pachetului, posibilitatea de a transfera o rezervare pe numele altei persoane etc.

De asemenea, normele prevedeau obligativitatea organizatorului de a oferi alternative dacă pachetul nu mai poate fi furnizat.

Noile norme propun:
controale mai stricte in ceea ce priveşte vanzarea la suprapreţ şi obligaţia operatorilor de a transfera reducerile de preţuri in circumstanţe echivalente
ca informaţiile privind răspunderea să fie redactate in limbaj simplu
ca turiştii să aibă dreptul să solicite compensaţii pentru daune morale in cazul unui concediu ratat din cauza organizatorului
stabilirea unui punct unic de contact la care turiştii să poată apela in cazul in care apar probleme legate de oricare dintre elementele pachetului de vacanţă.

In acelaşi timp, domeniul de aplicare a normelor se extinde. Astfel, vor beneficia de protecţie nu doar cumpărătorii pachetelor prestabilite, ci şi turiştii care preferă să creeze un pachet personalizat, combinand elemente diferite furnizate de acelaşi agent de turism.

In prezent, aproape 23% dintre turişti aleg pachete de servicii turistice tradiţionale, iar 20% aleg pachete personalizate.

Restul de 54% işi organizează singuri vacanţa şi nu fac obiectul acestor norme, dar continuă să beneficieze de protecţia pe care le-o oferă normele europene referitoare la drepturile pasagerilor şi la protecţia consumatorilor.