InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Mai multe frecvente pentru internetul mobil pana in 2013

17.02.2012, sursa: Parlamentul European
 

Pe 15 februarie, deputații europeni au aprobat reguli privind folosirea coordonată a spectrului radio in UE. Statelor membre li se va cere să elibereze noi frecvențe pentru internetul mobil de mare viteză pană in 2013, pentru satisfacerea cererii in creștere de transmitere fără fir a datelor.

 

Deși alocarea frecvențelor reprezintă o competență națională, normele cu privire la alocarea spectrului intre furnizori și consumatori ai internetului sunt reglementate la nivel european. Caracterul limitat al spectrului radio cere o gestionare adecvată pentru evitarea interferențelor. Coordonarea la nivel UE, de exemplu, a fost esențială pentru standardul european pentru telefoanele mobile, folosit in momentul de față de peste două miliarde de persoane din intreaga lume.

 

O mai bună coordonare pentru noi servicii

 

Pe 15 februarie, deputații europeni au aprobat primul program multianual pentru politica in domeniul spectrului de frecvențe radio, ce va permite coordonarea folosirii spectrului pentru noi servicii și tehnologii, precum rețelele fără fir de generația a patra (4G), care pot ajunge pană la o viteză de 100 Mbps.

 

"Ne-am asigurat că devin accesibile părți suficiente din spectru pentru ca UE să aibă cea mai rapidă bandă largă pentru mobil din intreaga lume", a spus raportorul suedez Gunnar Hökmark, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

 

O nouă bandă pentru internetul mobil

 

Conform programului, statele membre trebuie să autorizeze folosirea benzii de 800 MHz pentru transmisiile in bandă largă fără fir pană la 1 ianuarie 2013. In momentul de față, banda de 800 MHz este folosită in majoritatea statelor UE pentru televiziunea digitală. Aceasta va fi eliberată la sfarșitul anului 2012, cand toate televizoarele vor fi digitale.

 

Așa-numitul "dividend digital" - benzile de frecvență radio care vor fi disponibile in momentul trecerii de la transmisiunea TV analogică la cea digitală - va fi alocat internetului mobil de mare viteză pentru reducerea problemelor de trafic datorate transmisiilor video de calitate și creșterii numărului de telefoane mobile. Banda de 800 MHz este mai utilă decat cea de peste 1 GHz pentru serviciile fără fir 4G, deoarece permite o mai bună recepție in interiorul clădirilor și pe distanțe mari.

 

"Prin această decizie asupra politicii spectrului radio, facem pașii necesari pentru recaștigarea rolului de lider mondial in comunicațiile mobile și creăm oportunități pentru industria europeană a telecomunicațiilor, pentru noi servicii, noi locuri de muncă și creștere", a spus raportorul Gunnar Hökmark in cadrul dezbaterii plenare din 14 februarie.