InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Mai multa libertate de decizie pentru statele membre UE cu privire la utilizarea OMG-urilor ca produse alimentare sau ca furaje

21.04.2015
 

Comisia Europeana a prezentat rezultatele reexaminarii procesului decizional in ceea ce priveste autorizarea utilizarii organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si ca furaje. Prezenta reexaminare urmeaza orientarile politice prezentate Parlamentului European in iulie 2014, pe baza carora a fost aleasa prezenta Comisie. Reexaminarea confirma nevoia unor schimbari care sa reflecte opiniile publicului si care sa permita guvernelor nationale sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste utilizarea OMG-urilor autorizate la nivelul UE in hrana pentru consumul animalelor (furaje) si al oamenilor (produse alimentare). In urma reexaminarii, Comisia propune modificarea legislatiei pentru a le acorda statelor membre mai multa libertate in a restrictiona sau a interzice utilizarea, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor autorizate la nivelul UE in produse alimentare sau in furaje.

 

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat: "Imi face placere sa indeplinesc unul dintre angajamentele importante asumate de aceasta Comisie, si anume reexaminarea legislatiei cu privire la procesul decizional privind OMG-urile. Comisia a ascultat preocuparile multor cetateni europeni, reflectate in pozitiile adoptate de guvernele lor nationale. Dupa adoptare, propunerea de astazi le va oferi statelor membre, cu respectarea deplina a principiului subsidiaritatii, un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste utilizarea pe teritoriile lor respective a OMG-urilor autorizate la nivelul UE in produsele alimentare si in furaje".

 

O abordare mai flexibila cu privire la utilizarea OMG-urilor:

 

Propunerea adoptata astazi, 22 aprilie 2015, de Comisie este un semnal puternic si semnificativ pentru cetateni ca Europa tine seama de preocuparile lor, care pot fi diferite de la o tara la alta. Noua abordare are drept obiectiv atingerea echilibrului corespunzator intre mentinerea unui sistem de autorizare la nivelul UE si libertatea statelor membre de a decide asupra utilizarii OMG-urilor pe teritoriul lor. Intrucat este esentiala pastrarea unui sistem unic de gestionare a riscurilor - pentru a asigura acelasi nivel de protectie in intreaga UE -, sistemul actual de autorizare, bazat pe dovezi stiintifice si pe norme de etichetare care garanteaza posibilitatea de a alege a consumatorilor, nu se va modifica. Ce se schimba este faptul ca, dupa autorizarea utilizarii unui OMG in produse alimentare sau in furaje in Europa, statele membre vor avea posibilitatea sa decida daca permit sau nu utilizarea OMG-ului respectiv in cadrul lantului alimentar de pe teritoriul lor.

 

Statele membre va trebui sa dovedeasca faptul ca masurile de excludere respecta legislatia UE, care include principiile pietei interne, si obligatiile internationale ale UE, din care obligatiile din cadrul OMC fac parte integranta. Masurile de neaplicare trebuie sa se bazeze pe motive legitime, altele decat cele evaluate la nivelul UE, respectiv riscul pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si pentru mediu.

 

Prezenta propunere reflecta si completeaza drepturile acordate deja statelor membre cu privire la cultivarea OMG-urilor prin Directiva (UE) 2015/412, care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni, pe baza unui acord recent dintre Parlamentul European si Consiliu. Drept rezultat, UE va dispune de un set coerent de norme privind autorizarea cultivarii organismelor modificate genetic si a utilizarii acestora in produsele alimentare si in furaje, care va permite luarea in considerare a preocuparilor individuale ale statelor membre in ambele domenii.

 

Prezenta propunere legislativa va fi transmisa acum Parlamentului European si Consiliului, pentru a urma procedura legislativa obisnuita.

 

 

Sursa:CE