InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Letonia a devenit al 18-lea membru al zonei euro

06.01.2014
 

Din 1.01.2014, zona euro are un nou membru. Este vorba despre Letonia, a doua fosta republica sovietica, dupa Estonia, care adopta moneda unica europeana. Micul stat se alatura astfel elitei economiei europene, asa cum numesc expertii tarile din zona euro. La aniversarea a 15 ani de existenta Zona Euro 18 state membre si 333 milioane de europeni folosesc o moneda comuna.
Letonii insa nu sunt prea fericiti: sondajele arata ca doi din trei se opun aderarii la zona euro.
Banca Centrala Europeana a cheltuit milioane de euro pe materialele promotionale, prin care sa-i convinga pe letoni de beneficiile adoptarii monedei unice. Rezultatele nu au fost insa pe masura investitiei, pentru ca 60 la suta dintre letoni cred ca adoptarea monedei europene va destabiliza economia tarii, va accelera inflatia si le va reduce puterea de cumparare.
In urma cu cinci ani, Letonia a fost nevoita sa ceara ajutorul institutiilor financiare internationale, dupa ce cea de-a doua banca a tarii s-a prabusit. Economia s-a resimitit puternic, iar inflatia ajunsese la 16 la suta.
Insa dupa aplicarea unor aspre masuri de austeritate, Letonia a avut in 2012 cel mai rapid ritm de crestere economica din Uniunea Europeana. Inflatia este acum la 1,3 la suta, iar economia tarii a crescut cu 3,9% in trimestrul al treilea comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, fosta republica sovietica va fi cel mai sarac stat din zona euro.