InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Legislatie europeana pentru imbunatatirea transparentei pe piata agricola

08.09.2010
 

Este nevoie de o nouă legislație europeană care să asigure venituri echitabile agricultorilor și prețuri transparente pentru consumatori, prin consolidarea competiției in cadrul lanțului de aprovizionare, se arată in rezoluția adoptată de Parlamentul European marți, 7 septembrie 2010
In raportul elaborat de José Bové (grupul Verzilor//EFA, FR) Membrii PE au prezentat propuneri concrete in vederea soluționării problemei abuzului de poziție dominantă, a practicilor comerciale și contractuale inechitabile, inclusiv intarzierea plăților, și pentru a imbunătăți poziția producătorilor agricoli. Raportul PE reprezintă răspunsul la comunicarea Comisiei Europene cu privire la acest subiect și propune imbunătățirea lanțului de aprovizionare cu produse alimentare in beneficiul producătorilor și al cetățenilor.
Legislație nouă pentru a asigura concurența echitabilă
Coduri de bune practici comerciale pentru lanțul alimentar, inclusiv mecanisme de plangere și sancțiuni pentru practicile neloiale, sunt solicitate de către deputații europeni. Pentru reechilibrarea relațiilor din lanțul de aprovizionare cu alimente se propune aplicarea unui mecanism la nivel european in vederea monitorizării, prin intermediul organismelor specializate din statele membre, a relațiilor dintre distribuitorii dominanți și furnizorii acestora. Printre acțiunile propuse se numără analizarea utilizării abuzive a etichetelor private (produse de marcă proprie) și proiectul-pilot privind crearea unui observator european al prețurilor și marjelor agricole.

Comisiei Europene i se solicită prezentarea unei propuneri legislative pentru a se limita in mod eficient dezvoltarea pozițiilor dominante de pe piață in cadrul sectoarelor de materii prime, al industriei de prelucrare a produselor alimentare și al sectorului comerțului cu amănuntul și să se consolideze puterea de negociere a agricultorilor, permițandu-le acestora să ia măsuri coordonate impotriva agenților dominanți prin intermediul unor organizații ale producătorilor, organizații sectoriale și IMM eficiente. In plus, Parlamentul European solicită stabilirea unei liste publice a intreprinderilor care nu respectă normele și introducerea unui sistem de sancționare.
Raportare obligatorie pentru cele mai mari intreprinderi
Cele mai importante 20 de intreprinderi de comerț, de prelucrare, de vanzare angro și de vanzare cu amănuntul cu privire la cotele lor de piață vor fi obligate să raporteze anual cu privire la produsele alimentare esențiale și cu privire la volumele de vanzări lunare. Astfel toți partenerii de piață vor putea estima evoluția cererii și a ofertei, precum și evoluția prețurilor in lanțul alimentar. Rezoluția PE solicită monitorizarea și controlul in special ale industriei de prelucrare pentru a garanta transparența prețurilor. In plus, Comisia va prezenta un raport Parlamentului, pană la sfarșitul anului 2010, in care să furnizeze date privind abuzul de putere de cumpărare in UE, comportamentul anticoncurențial și practicile contractuale neloiale din lanțul alimentar incepand cu sectorul materiilor prime și pană la consumator și să propună soluții adecvate.
Contracte standard și prețuri echitabile
Deputații invită Comisia și statele membre să promoveze practicile contractuale echitabile intre toți actorii lanțului de aprovizionare cu alimente pe baza unor condiții negociate cu organizațiile de agricultori și de producători, inclusiv cu organizațiile sectoriale și interprofesionale astfel incat să se imbunătățească practicile agricole durabile și să se asigure produse de cea mai bună calitate, să se reducă prețurile materiilor prime și să se garanteze cele mai echitabile prețuri, precum și să se prevadă un sistem ușor accesibil prin care să se impiedice incălcarea contractelor de către cumpărători.

Comisia ar trebui să examineze mai indeaproape efectele agriculturii contractuale impuse de către cumpărători care ar putea slăbi poziția de negociere a fermierilor. Potrivit deputaților europene, termenele de plată in lanțul de aprovizionare cu alimente ar trebui să fie reduse la un maximum de 30 de zile pentru toate produsele alimentare și la o perioadă mai scurtă pentru produsele agricole cu grad ridicat de perisabilitate.

Parlamentul a respins cu un vot diferență un amendament care solicita un tratament preferențial pentru organizațiile de producători și cooperativele de agricultori la acordarea contractelor de achiziții publice in lanțul de aprovizionare cu alimente.

In ceea ce privește problema deșeurilor considerabile de produse alimentare in lanțul alimentar, care, in majoritatea statelor membre, reprezintă pană la 30% din produsele alimentare, deputații europeni solicită Comisiei Europene lansarea unei campanii de informare cu privire la valoarea esențială a alimentelor.
Sursa: Biroul de informare a Parlamentului European din Romania