InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Lansarea oficiala a platformei REFIT: noua abordare reuneste partile interesate pentru o mai buna legiferare si pentru rezultate mai bune

01.02.2016
 

CE a gazduit la Bruxelles, prima reuniune a platformei REFIT. Patruzeci si opt de membri reprezentand o diversitate de parti interesate, Comitetul Economic si Social European, Comitetul Regiunilor si toate guvernele statelor membre se vor reuni pentru a asigura faptul ca legislatia UE si punerea sa in aplicare in statele membre devin mai eficiente si isi ating obiectivele cu mai multa eficacitate. Reunind un grup eclectic de experti in ceea ce priveste impactul concret al legislatiei UE pe teren, aceasta initiativa ofera o baza pentru eforturi cuprinzatoare in directia atingerii obiectivului comun al unei mai bune legiferari in vederea obtinerii de rezultate mai bune.

Prim-vicepresedintele Timmermans, care prezideaza platforma REFIT, a declarat: "Pentru a raspunde nevoilor cetatenilor, revizuirea si imbunatatirea normelor UE existente sunt la fel de importante ca si elaborarea de noi propuneri. Corpusul legislativ al UE trebuie sa ramana adecvat scopului, sa fie actualizat si cat mai simplu posibil. Pentru a asigura acest lucru, avem nevoie sa auzim punctele de vedere ale celor care sunt in miezul problemelor: cetatenii, micii intreprinzatori, administratiile publice care se confrunta zilnic cu avantajele, dar, uneori, si cu lipsa de eficienta a legislatiei noastre si a modului in care aceasta este pusa in aplicare de catre statele membre. Platforma REFIT are rolul de a colecta punctele lor de vedere, de a le evalua si de a le transforma in sugestii pragmatice si operationale pentru Comisia Europeana.

Activitatea platformei REFIT va fi condusa de membrii acesteia, in special pe baza contributiilor primite de la public prin intermediul formularului "Reducerea poverii administrative". Acest nou portal online este deschis tuturor membrilor publicului pentru a prezenta sugestii de reducere a sarcinilor de reglementare inutile cu care se confrunta in viata lor de zi cu zi. Membrii platformei vor evalua contributiile partilor interesate si vor analiza modalitatile practice prin care se poate da curs sugestiilor acestora, fara a compromite obiectivele de politica.

Comisia va reactiona la toate sugestiile platformei si va explica public in mod sistematic cum intentioneaza sa le dea curs. Prin intermediul reprezentantilor lor in cadrul platformei, statele membre vor fi invitate sa faca acelasi lucru atunci cand propunerile se refera la transpunerea si la punerea in aplicare la nivel national a legislatiei UE. Astazi, in cursul primei sale reuniuni, platforma isi discuta programul de lucru pe anul 2016. Aproximativ 250 de sugestii au fost deja transmise grupului prin intermediul formularului "Reducerea poverii administrative".

 

Context

Platforma REFIT 2015 a fost anuntata in Agenda privind o mai buna legiferare din 2015. Platforma cuprinde un Grup al partilor interesate, compus din 18 membri si doi reprezentanti ai Comitetului Economic si Social European si ai Comitetului Regiunilor, precum si un Grup guvernamental, compus din experti la nivel inalt din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE. Membrii vor fi asistati in activitatea lor de Secretariatul General al Comisiei. Membrii Grupului partilor interesate au fost selectati printr-o cerere publica de candidaturi. Comisia a urmarit sa asigure o reprezentare echilibrata a diferitelor sectoare, interese, regiuni, precum si de gen.

De la lansarea sa in 2012, Programul REFIT a pus la dispozitia intreprinderilor rezultate in numeroase domenii. Am asistat, de exemplu, la o reducere, prin actiuni REFIT, cu pana la 90 % a taxelor pe care trebuie sa le plateasca IMM-urile pentru a asigura

conformitatea cu legislatia privind produsele chimice, introducerea unor instrumente electronice de achizitii publice care contribuie la economisirea a pana la 20 % din costurile de achizitie si diverse derogari pentru IMM-uri in ceea ce priveste sarcini de reglementare deosebit de apasatoare. In programul sau de lucru pe anul 2016, Comisia a identificat 40 de initiative REFIT in diverse domenii de politica.

 

Comisia si-a prezentat Agenda privind o mai buna legiferare la 19 mai 2015 in scopul de a schimba atat ceea ce face UE, cat si modul in care o face. Rolul UE, al institutiilor sale, precum si al corpusului sau legislativ este de a fi de folos cetatenilor si intreprinderilor, care trebuie sa beneficieze de acestea in viata si activitatea de zi cu zi.

 

Trebuie sa restabilim increderea cetatenilor si a intreprinderilor in capacitatea noastra de a produce rezultate. Comisia Juncker reprezinta un nou inceput. Prioritatea noastra este de a oferi solutii pentru chestiunile majore care nu pot fi solutionate doar prin actiunea individuala a statelor membre.

 

 

Sursa:CE