InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Lansarea cererii de propuneri de proiecte in domeniul retelelor trans europene de energie TEN E 2011

11.01.2011, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 


Comisia Europeană a lansat recent cererea de propuneri pentru acordarea de finanţări nerambursabile in domeniul reţelelor trans-europene de energie (TEN-E), pentru anul 2011, avand o sumă maximă disponibilă de 24,15 milioane euro.

Textul integral al cererii de propuneri, precum şi toate documentele şi informaţiile necesare sunt disponibile la adresa de internet: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=2011teninfoday&lang=en

 Conform celor stabilite de Comitetul de asistenţă financiară pentru proiectele trans-europene in domeniul energiei (TEN-E), data limită de depunere a propunerilor de proiecte este 28 februarie 2011.

Comisia va organiza o sesiune de informare cu privire la finanţarea TEN-E (Information Day TEN-E) pentru anul 2011, care este programată a avea loc la 28 ianuarie, la Bruxelles. Inregistrarea participanţilor este deja posibilă, pană la data de 21 ianuarie, la adresa urmatoare de internet.

 Calendarul estimativ al programului de lucru TEN-E pentru anul 2011:

•ianuarie 2011 - lansarea cererii de proiecte TEN-E 2011;
•28 ianuarie 2011 - organizarea zilelor de informare (Information Day TEN -E);
•28 februarie 2011 - termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte;
•mai 2011 - procesul de evaluare a propunerilor;
•iulie 2011 - reuniunea Comitetului de Asistenţă Financiară: selecţia TEN-E 2011;
•septembrie 2011 - selecţia 2011- exercitarea dreptului de examinare al PE;
•octombrie 2011- selecţie 2011 - Decizia COM;
•decembrie 2011 - deciziile individuale ale COM pentru TEN-E 2011.

In vederea definitivării acestor decizii individuale (care vor fi notificate de Comisie), beneficiarii vor fi contactaţi, de către reprezentanţii Comisiei, pentru a discuta proiectul de decizie şi pentru a completa eventual informaţiile solicitate.

In Romania, tratarea strategică a infrastructurii energetice este esenţială. De aceea, mobilizarea tuturor factorilor responsabili pentru asigurarea investiţiilor necesare, mai ales din fonduri europene, pentru dezvoltarea sectorului energetic reprezintă o necesitate.

Romania s-a implicat şi se va implica, in continuare, in dezvoltarea unor proiecte transfrontaliere, prin sprijinirea procesului de investiţii in domeniul energetic, susţinand dezvoltarea interconexiunilor cu statele vecine din UE (Bulgaria, Ungaria) şi din spaţiul extra-UE (Republica Moldova, Serbia, Ucraina, zona caspică).