InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Jean-Claude Juncker votat de PE la presedintia CE

16.07.2014
 

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost votat, marti la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, in functia de presedinte al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, unul dintre cele mai importante posturi din Uniunea Europeana, transmite Agerpres (15 iulie). 

In favoarea lui Juncker au votat 422 de eurodeputati, iar impotriva 250. S-au inregistrat 47 de buletine de vot goale, iar 10 au fost declarate nule. 

Jean-Claude Juncker a fost propus candidat la presedintia executivului UE de catre Partidul Popular European (PPE) inaintea alegerilor europene din luna mai. Intrucat PPE a obtinut cel mai mare numar de locuri in Parlamentul European (221), Juncker a fost propus pentru sefia CE de catre sefii de state si de guverne, in cadrul Consiliului European de la finalul lunii iunie. 

Juncker s-a intalnit saptamana trecuta cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European si a raspuns intrebarilor referitoare la planurile sale si prioritatile viitoarei Comisii Europene. Mandatul actualei Comisii Europene, condusa de Jose Manuel Barroso, expira pe 31 octombrie acest an.

Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat marti, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca niciun stat nou nu va adera la Uniunea Europeana in cei cinci ani ai mandatului sau, transmitea Agerpres (15 iulie). 

"Din perspectiva de astazi este de neconceput ca unele dintre statele candidate cu care negociem sa indeplineasca toate criteriile mai devreme de 2019. Dar negocierile vor fi continuate. Si alte state europene au si ele nevoie de credibilitate, de perspective europene serioase. E vorba de statele din Balcani (...) si ele au nevoie de perspectivele de aderare", a argumentat el. 

Jean-Claude Juncker a salutat in context poporul ucrainean pe care l-a calificat ca fiind un popor european, care isi are locul in Europa. De asemenea, el a facut apel la 'intensificarea eforturilor de cooperare, asociere si parteneriat cu tarile din Parteneriatul Estic', precum Ucraina si R. Moldova. 

Juncker a mai afirmat ca politica externa si cea de securitate si aparare comuna trebuie sa fie consolidate. 

"Nu as vrea sa spun cuvinte mari, dar politica externa si politica de securitate si aparare comuna trebuie consolidate. Vom face tot ce putem ca Inaltul Reprezentant sa nu mai fie directionat de ministrii de externe. O politica comuna de externe are nevoie si de o viziune comuna. Inaltul Reprezentant, care are un domeniul de lucru atat de mare, va fi sustinut de comisarii de resort pe anumite domenii", a afirmat Juncker. 

Potrivit acestuia, apararea nu inseamna ca UE trebuie sa fie "un fel de alternativa la NATO", pentru ca ambele organizatii "trebuie sa colaboreze si sa respire impreuna". "Dar in domeniul extern avem nevoie de solidaritate, dupa cum se prevede in Tratatul de la Lisabona, si de colaborare in acest domeniu. Este absolut clar", a adaugat Juncker. 

El considera totodata ca Europa trebuie sa faca mai mult pentru Africa, "acest continent marcat de tristete si uitat", dar care este bogat, care atat de multe resurse, si mai ales resurse umane. "Sa nu uitam continentul african si sa punem capat aceste tragedii zilnice. In fiecare zi, odata la 6 secunde moare o persoana. 25.000 de copii mor zilnic din cauza foamei. Atat timp cat se intampla asta, Europa nu-si face treaba, Europa trebuie sa fie responsabila si trebuie sa schimbe aceasta stare de lucruri. Nu putem considera pacea ca fiind un lucru de la sine inteles", a aratat Juncker. 

Nu in ultimul rand, acesta considera ca europenii trebuie sa se mandreasca cu moneda comuna, pentru ca aceasta nu dezbina Europa, ci o protejeaza. 

"Haideti sa recunoastem cat de mult protejeaza moneda unica Europa! (...) Nu doresc o Europa care sta la capatul istoriei, ci o Europa care actioneaza si care se gaseste in centrul terenului. (...) Pentru asta, trebuie sa ne inspiram din convingerile pe care ni le-au transmis marii europeni", a mai spus candidatul PPE.

Sursa:www.fabricadebani.ro