InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Italia preia presedintia UE

11.07.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Cresterea economica si ocuparea fortei de munca, consolidarea drepturilor cetatenilor si a rolului Europei in lume vor fi prioritatile Italiei pe durata celor 6 luni in care va detine presedintia UE.

Presedintia italiana coincide cu primele 6 luni ale noii legislaturi a Parlamentului European, in urma alegerilor din mai si cu inceputul unui nou trio al presedintiilor - Letonia si Luxemburg vor urma Italiei. Cele trei guverne au stabilit programul de lucru al Consiliului UE pentru urmatoarele 18 luni.

Crestere si locuri de munca

Presedintia italiana doreste sa incurajeze reformele structurale si inovarea in tarile UE. Obiectivul este acela de a sustine o "renastere industriala", pentru a gasi solutii la problema somajului si pentru a stimula competitivitatea. Se va pune un accent special asupra intreprinderilor mici si asupra politicii in materie de energie si schimbari climatice in perspectiva anului 2030.

De asemenea, presedintia italiana intentioneaza sa promoveze investitiile in sectoare esentiale pentru viitorul copiilor, cum ar fi protectia mediului, infrastructura si serviciile digitale.

Dezvoltarea durabila este un alt aspect important, fiind tema centrala a expozitiei universale Expo Milano 2015 , eveniment organizat sub sloganul "Sa hranim planeta: energie pentru viata".

Europa mai aproape de cetateni

In semn de raspuns la cresterea dezamagirii fata de integrarea europeana, presedintia isi propune sa reduca povara administrativa si sa promoveze transparenta, responsabilitatea si digitalizarea, pentru a asigura o cooperare eficace intre institutiile UE.

Italia doreste ca UE sa joace un rol mai activ in domeniile in care interventia sa ar aduce valoare adaugata, cum ar fi protejarea drepturilor fundamentale si politica in materie de migratie si azil. Pe de alta parte, ea crede ca UE ar trebui sa se implice mai putin in domeniile care sunt abordate mai eficient la nivel national, regional sau local.

Europa pe scena internationala

Presedintia considera ca politica externa a UE are nevoie de o abordare mai generalizata fata de solutionarea provocarilor regionale si globale. Vor fi avute in vedere regiunile de la frontierele UE, in special cele din zona mediteraneana.

Procesul de tranzitie din nordul Africii si procesul de pace din Orientul Mijlociu va necesita sprijin sustinut. De asemenea, presedintia italiana va avea in vedere si noile acorduri de asociere cu Georgia, Moldova si Ucraina.

Negocierile comerciale vor fi un alt punct pe agenda. Italia spera sa poata favoriza avansarea discutiilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii cu SUA.