InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Irlanda preia presedintia UE

08.01.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Stabilitatea economică, relansarea creşterii şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile Irlandei, ţară care preia de la Cipru preşedinţia UE.

Irlanda se va afla la carma Uniunii pentru a 7-a oară, iar intamplarea face ca anul acesta să coincidă cu cea de-a 40-a aniversare a aderării Irlandei la UE.

In următoarele 6 luni, Irlanda va avea şansa de a acorda prioritate unor aspecte pe care le consideră deosebit de importante, respectiv stabilitatea economică, relansarea creşterii şi crearea de locuri de muncă.

Locuri de muncă şi creştere economică

Irlanda va impulsiona punerea in aplicare a Pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă, un pachet de măsuri privind consolidarea bugetară, imprumuturile, reducerea şomajului, comerţul internaţional şi alte domenii care pot crea locuri de muncă şi creştere economică.

Alte priorităţi includ elaborarea de noi reglementări privind:
recunoaşterea calificărilor profesionale in alte ţări din UE
modernizarea procedurilor de achiziţii publice
clarificarea drepturilor care le revin lucrătorilor detaşaţi in altă ţară din UE.

Pentru a stimula cercetarea şi inovarea, Irlanda intenţionează să finalizeze negocierile referitoare la programul de finanţare Orizont 2020 şi să pună accent pe nanotehnologie, fotonică, sisteme avansate de fabricaţie, cloud computing şi supercomputere.

Economia

Pentru a restabili increderea in economia europeană, Irlanda se va asigura că sistemul UE pentru coordonare economică şi bugetară se concentrează asupra unor aspecte fundamentale, cum ar fi salariile, indexarea salariilor, reforma pieţelor muncii, pensiile, educaţia şi combaterea sărăciei.

Bugetul UE

Intrucat liderii UE nu au putut ajunge la un acord in luna noiembrie, o nouă reuniune pe tema bugetului UE pentru perioada 2014-2020 se va organiza sub preşedinţia irlandeză. De indată ce se va conveni asupra cifrelor generale, atenţia Irlandei se va indrepta asupra repartizării bugetului intre diferitele domenii politice.

Printre priorităţile Irlandei in acest domeniu se numără reformarea politicii agricole comune şi a politicii in domeniul pescuitului, cheltuielile pentru cercetare şi inovare, finanţarea regiunilor mai sărace din UE şi mecanismul "Conectarea Europei" , care va favoriza creşterea şi crearea de locuri de muncă, prin ameliorarea infrastructurii europene.

Pe langă iniţiativele menite să promoveze creşterea şi ocuparea forţei de muncă, Irlanda va avea in vedere şi alte domenii cum ar fi mediul, transportul, extinderea UE, justiţia şi sprijinul pentru dezvoltare.

La 1 iulie, Irlanda va preda ştafeta Lituaniei, care se va afla la carma UE pană la sfarşitul anului 2013.